fbpx
foto:pexels

BUDI NAJBOLJA VERZIJA SEBE! Umjesto brojanja kalorija, ovo čini svaki dan!

Autor: Dnevno

Danas je Svjetski dan zdravlja, dan kad vam donosimo brojne savjete kako živjeti zdravije, kako se osjećati zdravije, kako uravnotežiti prehranu, pravilno vježbati, no daleko bitnije od brojanja kalorija je  – osmijeh! Kako bi bili najbolja verzija sebe, moramo uravnotežiti naše fizičko i psihičko zdravlje, moramo biti sretni!

Smijeh se sastoji od niza tonova sličnih samoglasnika koji se ponavljaju svake petine sekunde, a zahtijevaju rad petnaest mišića lica.

Jeste li znali da se ddrasli  dnevno smiju oko 17 puta, dok se malena djeca nasmiju i do 300 puta dnevno? Zanimljiva je i činjenica da se žene muškarcima smiju dvaput češće nego muškarci ženama.

Otklanjanje napetosti i agresije

Smijeh se ubraja u urođene nagonske reakcije, a pretpostavlja se da se pojavio u prvim skupinama praljudi prije nekoliko stotina tisućljeća kao oblik ponašanja koji je za funkciju imao otklanjanje napetosti i agresivnosti. Već kod beba uočavamo osmijeh na licu dok spavaju, a po nekim vjerovanjima, to su trenuci kad djeca razgovaraju s anđelima. Nema ništa ljepše od osmijeha sretne bebe koja spava, zar ne?

Humor naš svagdašnji

Humor je prouzrokovan audio-vizualnim podražajem, vrlo često percepcijom neočekivanog. Naša osjetila opažaju smiješni događaj te potom kemijskim i električnim putem prenose podražaje i obavjesti u središnji živčani sustav. Ti podražaji uzbuđuju područje mozgovne kore u kojem se nalazi sijelo svijesti i osobnosti.
Blagodati smijeha

Među najranijim pisanim zabilješkama o zdravstvenim dobrobitima humora su Mudre izreke u Bibliji, a neki kirurzi su još u 13. st. koristili humor kako bi pacijentima odvratili pažnju od boli tijekom zahvata. Unatoč tome poticaj za istraživanje smijeha kao terapije je dao američki novinar Norman Cousins, koji je poslije postavljene dijagnoza neizlječive bolesti kralježnice odbio uzimati lijekove protiv bolova, izašao iz klinike, zatvorio se u hotelsku sobu i odlučio se smijati. Čitao je viceve i gledao humorističke filmove. Smijeh je opuštao njegove mišiće, pokretao male zglobove kralježnice i na koncu počeo smanjivati bolove. U konačnici, Norman se izliječio a novonastala znanost nazvana je gelotologija, po grčkom gelos – smijeh.

Terapija smijehom

U Švicarskoj je za Expo 02 napravljen projekt pod nazivom “Izvor smijeha u labirintu smijeha”. Labirint se nalazi na jednom strmom brežuljku pored grada. Riječ je o vrtu u čijem se središtu nalazi okrugli trg radijusa od četiri metra. U sredini trga je postavljeno okruglo ogledalo u čijem je podnožju smješten zvučnik. Na padinama se nalaze razbacane još četiri tonske stanice. Izvor smijeha je u centru trga pored ogledala, dok iz ostalih zvučnika s vremena na vrijeme izlaze tonovi različitih smjehova. Izazvana smijehom publika ulazi u labirint i slušajući smijeh iz izvora, traži put ka njemu. Zarazni smijeh prelazi na publiku i ona tako smijući se dolazi do izvora i može promatrati u ogledalu svoje lice koje se smije. Smijeh dolazi iz zemlje, iz izvora iznad kojeg je okruglo ogledalo, te se stiče dojam da je smijeh skriven u zemlji, ali u isto vrijeme i u cijelom prostoru.

Nadalje, The Big Apple Circus iz New Yorka šalje klaunove, većinom na dječje odjele, u bolnice od 1986. godine, praksa se već na veliko koristi i u susjednoj Italiji. U Americi postoji i Američko udruženje za terapijski humor, koje čine liječnici, medicinske sestre, psihijatri i ostali. Cilj im je promovirati liječenje uz pomoć humora. Tematika je nadasve toliko uhvatila maha da se od 18. V – 17. VI 2008. održava mjesec smijeha. I u Hrvatskoj postoje “Crveno nosovi”, klaunovid koji obilaze djecu u bolnicama, a nerijetko smo svjedočili kako su malenim pacijentima upravo oni izvukli osmijeh na lice.
Smijeh je lijek

Hormoni stresa potiskuju imunološki sustav, povisuju broj trombocita – krvnih pločica (što može dovesti do začepljenja arterija) i povisuju krvni tlak. Ssmanjenje razine hormona stresamože poništiti potiskivanje imunološkog odgovora tj. smanjiti začepljenje arterija i visoki krvni tlak. Smijeh povećava stvaranje limfocita i aktivnost NK stanica (vrsta limfocita koje ubijaju tumorske stanice), potom tu je i razina gama-interferona, proteina aktivnog u borbi protiv bolesti, također se povećava. Pretpostavlja se da se i endorfini, tvari koje sprečavaju bol, otpuštaju tijekom epizoda smijeha.

Sve ove prednosti smijeha eksperimentalno su potvrđene različitim eksperimentima, gdje se pacijenti više-manje dobrovoljno “izlažu” smijehu (npr. smiješnim filmovima, šalama) i nakon toga se njihova fiziologija uspoređuje s normalnim nalazom.

Početkom devedesetih Sveučilište Indiana gledatelje je “počastilo” kinom, no umjesto karata gledatelji su na ulazu dobrovoljno davali krv, ali i na izlazu nakon zabavne projekcije pune smijeha. Uzorci krvi studenata dobrovoljaca, oni dati prije i poslije predstave, završili su u laboratoriju. Nalazi su pokazali da u krvi izvađenoj nakon filma ima znatno veći broj zaštitnih stanica od krvi koja je istim ljudima izvađena prije gledanja filma.

Stoga, nikako ne zanemarujte moć smijeha, te se uvijek njime poslužite kako bi si popravili raspoloženje, koje će potom pozitivno utjecati na promjene u vašem životu.
Zasigurno znate kako sami sebi možete podići raspoloženje gledajući vlastiti odraz u ogledalu dok se smiješite, no ako vam to danas pričinjava poteškoće, donosimo vam nekoliko fotografija koje će vam izmamiti osmijeh na licu i uljepšati ovaj dan!

foto:pexels
foto:pexels
foto:pexels
foto:pexels
foto:pexels

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.