Ilustracija/Pixabay

BUBREŽNI KAMENCI SU VEOMA BOLAN POREMEĆAJ: Istraživanje poznate klinike ukazuje na mogućnost prevencije

Autor: Zlatko Govedić

Bubrežni kamenci su jedan od najbolnijih poremećaja koji pogađaju ljude, a također i jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Muškarci su češće pogođeni nego žene, a većina ih iziđe iz tijela bez intervencije liječnika.

Bubrežni kamenac se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega. Urolitijaza je stručni medicinski izraz kojim se opisuju kamenci koji se pojavljuju u urinarnom traktu.

Mokraća normalno sadrži kemijske tvari koje sprečavaju ili koče stvaranje kristala. Međutim, čini se da ti inhibitori ne djeluju kod svih ljudi i kod nekih osoba se stvaraju kamenci. Ako kristali ostanu dovoljno sitni, putovat će kroz urinarni trakt i izaći izvan tijela mokraćom, a da to osoba niti ne primijeti. Bubrežni kamenci mogu sadržavati različite kombinacije kemijskih tvari. Najčešća vrsta kamenaca sadrži kalcij u kombinaciji ili s oksalatom ili fosfatom. Te kemijske tvari dio su čovjekove normalne ishrane i sačinjavaju važne dijelove tijela, kao što su kosti i mišići. Rjeđi oblici su kamenaci mokraćne kiseline i cistinski kamenaci.

Prema analizi stručnjaka iz poznate Klinike Mayo, odgovarajući unos vode predstavlja učinkovit način smanjenja rizika od pojave kamena u bubregu.

U analizi su obrađeni podaci 273.954 ispitanika iz devet različitih istraživanja, među kojima je bilo 558 ispitanika koji su već bili oboljeli.

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su izlučivali 2 do 2,5 litra urina dnevno, imali oko 50 posto niži rizik od razvoja bubrežnog kamena, u usporedbi s onima koji su izlučivali manje količine urina.

Povećanje unosa tekućine već je poznata strategija u prevenciji razvoja bubrežnih kamenaca, a autori istraživanja su napomenuli da njihova opsežna analiza to potvrđuje.




Visok unos tekućine, također, pomaže niskom održavanju koncentracije otpadnih materija u urinu i potiče mokrenje, što smanjuje vjerojatnost formiranja kristala u bubrezima i mokraćnim putevima.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.