Ilustracija/Flickr

Brzo se otarasite dosadne viroze: ovo su najjednostavniji savjeti za ublažavanje simptoma prehlade

Autor: Zlatko Govedić

Prehlada je akutna virusna upala sluznice nosa koja katkad zahvaća i ždrijelo. Vrlo je blaga bolest jer nije praćena povišenom temperaturom, a klinički je karakterizirana hunjavicom i kihanjem, začepljenošću nosa te osjećajem suhoće ždrijela. Obična prehlada najčešća je bolest čovjeka uopće.

Običnu prehladu uzrokuju različiti respiratorni virusi, u pravilu oni slabije patogenosti, odnosno s manjom agresivnošću. Najbrojniji su i najvažniji rinovirusi, a poznato ih je više od sto različitih tipova.

Prehlada u prosjeku traje između pet i sedam dana, i obično prolazi sama od sebe, no možete si pomoći ublažavanjem simptoma.

Ne opterećujte se uzimanjem vitamina C. Uzimanje tog vitamina neće postići sprječavanje prehlade, osim u rijetkim slučajevima kod profesionalnih trkača i atletičara.

Cink može smanji trajanje simptoma prehlade ako se uzme u roku od 24 sata od prvih simptoma. On umanjuje simptome i ojačava sluznicu nosa, smanjujući tako mogućnost prodiranja virusa. No s konzumiranjem cinka treba biti oprezan, jer ako se predugo uzima, može izazvati mučninu i neugodan zadah.

Ako su osobe pored vas prehlađene, izbjegavajte dodirivanje usta, nosa i očiju. Virusi ulaze u tijelo uglavnom tim putem. Redovno perite ruke i pozorno dodirujte predmete.

Utoplite se. Većina ljudi smatra da je uzrok prehlade izlazak na hladan zrak s mokrom kosom ili kada ste uznojeni. To je točno ako se virus već nalazi u tijelu. Izlaženje s mokrom kosom samo će pomoći virusima da se prošire po tijelu.
Pijte dosta tekućine. Za vodu se kaže da pomaže u odčepljivanju nosnih šupljina, olakšavajući disanje i iskašljavanje. Uzrokuje brže znojenje kod povišene temperature, kao i topli napici s medom.

Stres je poznat po lošem utjecaju na imunosi sustav pa ako se osjećate da vas obara prehlada, potrudite se da izbjegnete stresne situacije.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.