FisioterapiaRubiera

BRZ TEST ZDRAVLJA: Ovako ćete doznati u kakvom je stanju vaše tijelo!

Autor: ZG/dnevno.hr

U slučaju bilo kakvih tegoba, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom, dok vam ovakvi samopregledi mogu ukazati na problem koji postoji ili se razvija, a u tom slučaju opet biste trebali posjetiti liječnika

Testovi zdravlja mogu pokazati u kojem su vam stanju vid, pluća, crijeva pa čak i štitna žlijezda. Iako su korisni radi preventive, ne mogu biti zamjena za redovnu kontrolu i stručnu dijagnozu, upozoravaju liječnici.

Štitna žlijezda

Ispružite ruke s dlanovima nadolje pa stavite na njih list papira. Ako vam ruke drhte, moguće je da vam štitna žlijezda luči previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Proizvodi li pak premalo hormona, refleksi se usporavaju. Prekrižite noge, pa opustite gornju i kucnite Ahilovu tetivu tupom stranom čekića. Tako ćete provjeriti reflekse.

Pluća

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodom ili penjanjem uz stube dok razgovarate. Vježbanje potiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili teže dišete tako da vam je nelagodno, vrijeme je za posjet liječniku. Govor tijekom uspona dodatno opterećuje pluća.

Crijeva 

Usporen rad crijeva može ukazivati na upalu ili gastroenteritis, a rjeđe na tumor debelog crijeva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sustav, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova ljuska nije probavljiva, pa ćete moći da izmjeriti vrijeme probave. Ako se kukuruz zadržao dulje od 72 sata, probava vam je prespora.




Mozak

Problem s koordinacijom može upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sjednite nasuprot prijatelja. Očima pratite njegov prst dok ga pomiče lijevo-desno te ga pokušajte dodirnuti, a potom dotaknite svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

Srce 




Nepravilan rad srca daje pet puta veću šansu za infarkt. Da biste ispitali kako vam radi srce, ispružite ruku dlanom prema gore, pa srednjim prstom i kažiprstom druge ruke pritisnite nadlakticu. Kada osjetite puls, nogom lupkajte u njegovom ritmu jednu minutu. Ako srce kuca u ritmu sata, znači da je u redu.

Slezena 

Bilo koja hormonska promjena prvo će se vidjeti na licu. Ako se promjene uvijek javljaju između obrva, slezena vam ne radi kako treba.

Kralježnica

Stanite uspravno, a onda se savijte unatrag koliko god možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osjetite jak bol u leđima, možda imate potrebe za fizioterapijom.

Autor:ZG/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.