Izvor: Screenshot HRT

Božu Sušeca napala opaka bolest: ‘To nije borba, to je rat koji dugo traje’

Autor: Z.S.

Legendarni sportski novinar i komentator Božo Sušec, opisao je za HRT svoje iskustvo s Herpes zosterom, oblikom herpesa koji ga je snažno napao.

“Kod mene je bio Herpes zoster. I to je ne borba, to je rat koji dugo traje i još traje. Ovo je jedan jako zločesti i jako snažni tip. Napao me krajem prošle godine, između Božića i Nove godine. Simptomi su bili ne baš laki za dijagnosticirati da je to Herpes zoster – glavobolja, mučnina, povraćanje, užasni bolovi u glavi. Završio sam baš na Novu godinu u Zaraznu bolnicu gdje sam primio litre i litre aciklovira intravenozno kako bi ubili taj virus”, ispričao je Sušec.


Pogađa sve

Herpes je, inače, virusna bolest koja pogađa ljude svih dobi i ostaje s nama zauvijek, a procjenjuje se da  90% svjetske populacije nosi herpes viruse. No, tek 20 do 45% njih iskusi simptome. Herpes virusi su skupina od osam različitih vrsta i svaki izaziva različite zdravstvene tegobe.

Infekcija započinje kontaktom s tjelesnim izlučevinama zaražene osobe i može trajati od jednog do šest tjedana u slučaju primarne infekcije. Tijekom latentnog razdoblja, virus ne uzrokuje simptome i nije zarazan, ali kako vrijeme prolazi virus postaje zarazan.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Učestalo recidivira

“To je bolest koja učestalo recidivira. Ukoliko nam dođe do pada imunološkog sustava, ukoliko naš imunološki sustav oslabi, a postoje nekakvi provocirajući čimbenici koji se dogode, poput UV zračenja, emocionalnog stresa, povišene temperature, neke trauma – nama dolazi do izbijanja infekcije bilo herpes simpleks tipa 1. Za genitalni herpes opet treba biti također pad imunološkog sustava”, pojasnila je za HRT dr. sc. Iva Bešlić, dok je njezin kolega dr. Viktor Kotarski otkrio je da postoji osam različitih tipova herpes virusa te da njihova prisutnost može iznenaditi mnoge.

“Ovi koji izazivaju bolest kod ljudi, ima ih 8 tipova i izazivaju dosta različite simptome, ovisno o virusu i mislim da će se ljudi iznenaditi koje sve bolesti koje mi ovako znamo zapravo su uzrokovane virusima iz te porodice. Recimo infektivna mononukleoza, vodene kozice, trodnevna vrućica kod djece, herpes virus 6. Praktički nema osobe na planetu koja dođe u nekakvu odraslu dob da nije inficirana barem jednim ili dva herpes virusom”, rekao je dr. Kotarski.

Herpes simplex uzrokuje niz bolesti

Kako je opisuje Hrvatska enciklopecija, herpesvirusne infekcije, zaraze virusima iz skupine herpesvirusa, u koju se ubrajaju virus Herpes simplex (tip 1 i 2), virus Varicella-Zoster, Epstein-Barrov virus, citomegalovirus te virus humanoga herpesa (tip 6, 7 i 8).

Virus Herpes simplex uzrokuje niz bolesti: opću bolest novorođenčadi, gingivostomatitis, herpetički ekcem, labijalni herpes, upalu spojnice i rožnice oka, upalu zaslona nokta (paronihiju), upalu mozga (encefalitis) i genitalni herpes.
Zaraza tim virusom može biti primarna ili povratna, jer nakon prvog infekta virus ostaje pritajen u osjetnim živčanim stanicama. Većina primarnih infekcija ostaje bez znakova bolesti, a od onih koje se klinički očituju najčešći je gingivostomatitis. On se obično javlja u djece predškolske dobi, a očituje se vrućicom, oteklinom i crvenilom sluznice desni, vrijedovima u usnoj šupljini i povećanim limfnim čvorovima na vratu.

Liječnik poslao ozbiljno upozorenje: Zašto nikada ne smijete koristiti štapiće za uši

Zaraza u adolescenata i odraslih

Reaktiviranjem virusa iz ganglija živca trigeminusa nastaje labijalni herpes, skupina mjehurića na usnama i okolnoj koži. Povod njegovu nastanku može biti različit: stres, menstruacija ili zaraza, pa se često javlja kod pneumokokne upale pluća, malarije i meningokokne bolesti.
Herpesni encefalitis može biti prvotna ili reaktivirana zaraza, zahvaća čeoni i sljepoočni dio mozga, a očituje se vrućicom, poremećajem svijesti, epileptičnim grčevima i različitim neurološkim ispadima.

Liječiti aciklovirom

Genitalni herpes najčešća je herpesvirusna zaraza u adolescenata i odraslih, uzrokovan je virusom Herpes simplex tip 2, a očituje se pojavom mjehurića ili vrijedova u području muškog ili ženskoga spolovila. Zaraza virusom Herpes simplex može se liječiti aciklovirom.

Virus Varicella-Zoster uzrokuje vodene kozice (→ kozice, vodene), Epstein-Barrov virus infektivnu mononukleozu, a citomegalovirus različite bolesti.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.