fbpx
Wikipedia

BORITE SE S NESANICOM? Nova znanstvena studija dokazala je da je ovo odličan lijek

Autor: R.M.

Sveučilište u Novom Meksiku pozabavilo se istraživanjem lijekova za nesanicu, a odličan preparat svima je dobro znana biljka.

Studija ‘Efektivnost cvijeta prirodnog sušenog medicinskog kanabisa za tretman nesanice u naturalističkim uvjetima’ posvetila se svjedočanstvima o borbi protiv insomnije konzumacijom kanabisa. Medicinsko glasilo ‘Medicines’ objavilo je rezultate istraživanja provedenog na 409 subjekata koji su smatrali da imaju problema s nesanicom. Trebalo je uvidjeti kako kanabis generalno djeluje na problem i koje sorte imaju bolji efekt.

Subjekti su tako ukazivali na snagu simptoma u realnom vremenu ocjenjujući ih od 0 do 10 putem mobilne aplikacije. Generalno su subjekti ‘iskusili statistički i klinički značajno poboljšanje u osobnoj percepciji razina nesanice’ (čak 4.5 poena u prosjeku), prenosi The Daily Chronic. Zanimljivo, indica i hibridi imaju apsolutnu prednost nad sativom koja nije ukazala na značajnije uklanjanje simptoma i imala je više negativnih efekata.

Službeni zaključak studije je sljedeći: “Rezultati ukazuju da konzumacija kanabisovog cvijeta ima poveznicu sa značajnim poboljšanjem u percipiranoj nesanici, s različitom efektivnošću i profilima nuspojava. Široka uporaba kanabisa kao pomagala za lakši san dokazuje nužnost dodatnih medicinskih istraživanja vezanih uz smanjenje rizika i efektivnost kanabisa kao zamjenskog medija za tretman nesanice, umjesto alkohola, propisanih tableta za spavanje i ostalih medikamenata (opioidi, sedativi).”


Cijelu studiju možete pročitati OVDJE.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.