Ilustracija/Pixabay

BORCI PROTIV ASTME: Ove namirnice mogu ublažiti brojne simptome i smanjiti rizik od obolijevanja

Autor: Zlatko Govedić

Astma (zaduha) jest učestala kronična upalna bolest dišnih puteva obilježena raznolikim i recidivirajućim simptomima, reverzibilnom opstrukcijom dišnih putova i bronhospazmom.

Najčešći su simptomi: zviždanje, kašljanje, osjećaj pritiska u prsima i kratkoća daha.

Smatra se kako je astma uzrokovana kombinacijom genetskih i okolišnih čimbenika. Dijagnoza se obično zasniva na simptomima, odgovoru na liječenje i spirometriji.

Astmu morate liječiti propisanom liječničkom terapijom, no u prirodi se mogu naći mnogi biljni dodaci koju u većoj ili manjoj mjeri mogu suzbiti simptome astme.

Omega-3 masne kiseline od vitalne su važnosti za ljudsko zdravlje. One ne mogu nastati u organizmu, već se moraju unositi kroz prehranu. Glavni prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina jesu: morska riba, laneno ulje i jaja. Istraživanjima je potvrđeno da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu.

Vitamin C također je važan za zdravlje pluća, kao i cjelokupni imunosni sustav. Kao snažan antioksidans smanjuje prisutnost alergena u plućima koji napadaju bronhije i izazivaju astmu. Osobe koje unose dovoljne količine vitamina C, imaju manju vjerojatnost obolijevanja od astme. Dnevna je potreba organizma za tim vitaminom oko 80 mg, dok se za liječenje astme preporučuje veći unos. Namirnice bogate vitaminom C jesu: južno voće, crvena paprika, kupus, brokula, jagode itd.

Vitamin B12 također je borac protiv astme. On može umanjiti težinu i učestalost simptoma astme. Namirnice bogate vitaminom B12 jesu: meso, mlijeko i jaja.




I na koncu, flavonoidi su moćan antioksidans i valja ih uzimati protiv astme. Mogu se sintetizirati samo u biljkama. Osim što potiču apsorpciju vitamina C, flavonoidi pozitivno djeluju na cijeli organizam, sprječavaju i ublažavaju mnoge bolesti i tegobe. Stoga štite i pluća, pozitivno djeluju na membranu pluća i ublažavaju upalu. Dobri prehrambeni izvori kvercetina i drugih flavonoida jesu: zeleni čaj, luk, đumbir, kožica i sjemenke grožđa, crno vino, crna čokolada, bobičasto voće, paprika, rajčica, naranča itd.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.