
Bez obzira na kraj pandemije, koronavirus je i dalje među nama! Stručnjaci napominju kako živjeti s covidom
Gotovo da nema osobe koja se tu i tamo ne požali na probavne smetnje, bolove u želudcu, grčeve, čir ili žgaravicu.
Pritom je itekako važno znati procijeniti je li bol trajan ili privremen, te reagirati na vrijeme i posjetiti liječnika.
No što možete učiniti sami? Ovih nekoliko savjeta mogli bi vam pomoći u ublažavanju simptoma kod gastritisa, žgaravice, čira i sl. tegoba.
Napominjemo, držite se uputa liječnika/liječnice, a o ovim se receptima svakako konzultirajte s njime/njom.
Ulupajte 100 g maslaca, meda, kakao praha i dvije žlice svježe iscijeđenog soka lišća kaktusa aloje (možete ga nabaviti u biljnim ljekarnama). Smjesu stavite da odstoji u hladnjaku dok se ne stegne. Od dobivene smjese napravite male valjke i svaki dan prije jela odsijecite i pojedite po jedan tanak komadić, koliko može stati u jednu žličicu.
Ne pijte kavu na prazan želudac. Dnevno pijte jednu do dvije čaše soka kupusa. Spravlja se lako.
Nekoliko listova kupusa (srednje veličine, najbolje iz sredine) dobro oprati, isjeckati i prokuhati u pola litre vode. Ocijedite i ostavite da odstoji pola sata. Podijelite ocijeđeni sok i pijte ga ujutro i uvečer prije spavanja.
Pomiješajte u većoj staklenki pola litre svježeg kiselog mlijeka i pola kilograma meda. Smjesu držite u hladnjaku. Pijte po pola čaše svakog jutra.
Napravite mješavinu čaja od biljaka koje možete naći u biljnim ljekarnama. Dakle, pomiješajte po 20 g kamilice, nevena, trputca, stolisnika i trodijelnog dvozuba pa skuhajte čaj u litri vode. Procijedite nakon 15 minuta ili pola sata. Od dobivene količine pijte jednu trećinu čaše tri do pet puta dnevno.
Izmiješajte jednu malu žličicu sjemenki dinje i lana pa prelijte hladnim čajem od kamilice. Neka stoji jedan sat, procijedite i popijte pola sata prije jela. Nemojte ga sladiti.
Potrebno je da 30 dana uzastopno jedete pšeničnu kašu od skuhane i samljevene pšenice. Možete ju sami skuhati i samljeti ili kupiti gotovu mljevenu pšenicu u trgovinama zdrave hrane.
Iscijedite u sokovniku 50 g oguljenog i isjeckanog krumpira. Dobiveni sok pijte svako jutro, podne i večeri narednih šest tjedana.
Bez obzira na kraj pandemije, koronavirus je i dalje među nama! Stručnjaci napominju kako živjeti s covidom
Prvi u Hrvatskoj, treći u svijetu! U Zagrebu izveli operaciju rekonstrukcije ligamenata minimalno invazivnom metodom
(RECEPT) Kako napraviti čaj za vitalnost? Isprobajte jednostavan način za spravljanje ukusnog napitka od kurkume
Koliko se kofein zadržava u tijelu? Danas je najrašireniji spoj za povećanje energije na svijetu, no ne smijete pretjerivati