fbpx
Ilustracija/Pixabay

BOLAN SPOLNI ODNOS TEMA JE O KOJOJ SE NE SMIJE ŠUTJETI: Vaginizam je otkriven u jedanaestom stoljeću, a liječi se tek odnedavno

Autor: Antonia Kulić / 7dnevno

Kada nas boli grlo, odmah ćemo posjetiti liječnika, no biste li učinili isto kada je riječ o spolnom odnosu? Seks je dio života većine ljudi, a ipak, kada dođe do problema, o ovoj se temi nerado govori naglas. Spolno zdravlje čovjeka važno je i u slučaju da nešto nije u redu, ne bismo se trebali libiti pitati stručnu osobu.

Naime, u nekom razdoblju svog života čak tri od četiri žene osjeti bol tijekom seksualnog odnosa. U tom trenutku, ono što bi trebalo biti užitak i zbližavanje s partnerom za ženu se pretvara u izvor stresa. Bolan spolni odnos može dovesti do manjka želje i uzbuđenosti za vrijeme intimnih odnosa, a također može i narušiti odnos s partnerom, kao i mentalno zdravlje. Stoga o ovom problemu treba razgovarati otvoreno i iskreno, kako bi se otkrilo što je uzrok boli. Lijek postoji i situacija nije bezizlazna.

Psihički čimbenici

Ovakva vrsta boli kod žena stručno se naziva dispareunija. Od blage neugode do probadajuće boli, jačina se razlikuje ovisno o uzroku, a može se pojaviti tijekom penetracije, samo s određenim partnerom, za vrijeme ili nakon odnosa, duboko u zdjelici tijekom odnosa, uz upotrebu tampona, u rodnici, mokraćovodu ili mjehuru ili pak s drugim simptomima poput peckanja, svrbeža i sl.


Dispareunija se može javiti kod žena svih dobnih skupina kao posljedica raznih organskih, psihičkih i drugih čimbenika. Tek nakon što se isključe tjelesni, u obzir se uzimaju psihički čimbenici.

Neki od organskih uzroka boli tijekom spolnog odnosa su smanjena lubrikacija, alergijska upala stidnice i vulvodinija.

U slučaju smanjenog vlaženja vagine, suhoća kože vanjskog spolovila i suhoća rodnice uzrokuje bol pri spolnom odnosu. Zbog preosjetljivosti tvari na higijenu genitalnog područja može doći do alergijske upale, a vulvodiniju uzrokuje preosjetljivost na mehaničke podražaje.

Riječ je o kroničnoj boli koja zahvaća vanjske spolne organe, a olakšavanju nelagode pomaže samopomoć u kombinaciji s liječenjem.

Bolne spolne odnose mogu uzrokovati i neliječene spolno prenosive bolesti, kao i upalna stanja rodnice i vrata maternice. Jedan od najčešćih organskih uzroka boli u seksualnim odnosima je endometrioza. U tom slučaju sluznica maternice raste izvan svojih anatomskih granica, a to se stanje liječi individualno te može uključivati hormonsku terapiju ili operativni zahvat. Duboku bol pri penetraciji mogu uzrokovati ciste jajnika, miomi i drugi tumori. Još neki od uzroka boli pri spolnom odnosu mogu biti izvanmaternična trudnoća, hormonske promjene, ozljeda vulve te upalna bolest zdjelice.

Hormonska terapija

Ostali mogući uzroci bolne penetracije su veličina penisa partnera, što može biti slučaj pri prvom seksualnom iskustvu. Zaboravljeni tampon je rijedak slučaj, ali ako se dogodi, može izazvati dubinsku bol. Ako se bol javlja samo u određenim pozama, tada je vrlo vjerojatno da spolovilo partnera udara u vrat maternice.
Jedan od najčešćih uzroka neugodnog i bolnog seksa je vaginizam. To medicinsko stanje nepoznanica je mnogima, a zašto? Odgovor smo dobili još u dalekoj prošlosti. Naime, prvi medicinski zapisi o vaginizmu datiraju 11. stoljeća, a u 15. stoljeću detaljno ga je u opisala Trotula iz Salerna. Ipak, tek u 20. stoljeću se nalazi ‘lijek’ za to stanje, a to je psihoterapija i edukacija. Koliko žena ima vaginizam danas je nemoguće ustanoviti, a i činjenica je da se o tom problemu rijetko govori, no izliječiti se može.

Žene koje pate od tog medicinskog stanja bol osjećaju i pri umetanju tampona, kao i tijekom ginekološkog pregleda. Do boli dolazi zbog nehotičnog grčenja mišića koji okružuju zdjelicu, a postoji primarni i sekundarni vaginizam. U prvom slučaju bol se javlja svaki put kada nešto ulazi u rodnicu, uključujući i spolni odnos. Sekundarni vaginizam je stanje kada je žena imala spolne odnose bez bolova, ali je u jednom trenutku to postalo teško, pa i nemoguće.

Liječenje vaginizma nešto je dugotrajniji proces od liječenja fizičkog uzroka bolnog spolnog odnosa. Prvo treba utvrditi kako je došlo do boli, je li to nešto što se često javlja i sl. Terapijom se nastoji doći do odgovora na važno pitanje, a to je uzrok vaginizma. Liječenje uključuje savjetovanje, edukaciju i vježbe, a u cijeli proces može biti uključen i partner/ica ako osoba smatra da će joj to olakšati proces liječenja. Najvažnije od svega jest to da se može izliječiti.
Metoda opuštanja

Tek kada se isključe svi organski uzroci, moguće je utvrditi da do bolnog spolnog odnosa dolazi zbog psihičkog stanja. Opuštanje pri penetraciji mogu otežavati emocije poput neugode, srama, krivnje i straha. Ako se žena ne može opustiti, vrlo je teško postići uzbuđenje te mogu nastati bolovi zbog smanjene vlažnosti rodnice. Na smanjenje libida negativno utječe i stres, a niskoj razini uzbuđenja također pridonosi manjak samopouzdanja i nezadovoljstvo zbog fizičkog izgleda. Problemi u odnosu s partnerom i nedostatak komunikacije također mogu utjecati na želju za seksom.

Kako biste uopće otkrili uzrok boli tijekom spolnog odnosa, nužno je posjetiti liječnika, odnosno ginekologa. U slučaju da do boli dolazi iz fizičkog razloga, navedeno će se lako dijagnosticirati temeljitom anamnezom i pregledom zdjelice. U nekim slučajevima će biti potrebno uzeti cervikalne briseve, napraviti ultrazvučni pregled ili neku drugu pretragu. Pri postavljanju dijagnoze liječnici najčešće postavljaju pitanja poput gdje i kada se javlja bol, pogoduju li tomu određeni položaji, koristite li određene lijekove, dolazi li do boli i tijekom nekih drugih aktivnosti i slično. Time se nastoji klasificirati što uzrokuje bol.

Ovisno o uzroku, liječenje zahtijeva suradnju liječnika različitih specijalnosti (ginekolog, psihijatar, seksualni terapeut, psiholog), no to nije pravilo. Uzrok se u puno slučajeva lako otkrije.

Primjerice, ako je uzrok infekcija, suhoća rodnice i slično, to se može ustanoviti odmah na pregledu. Sva ta stanja rješiva su uz pomoć krema ili tableta, ovisno o čemu je točno riječ. U nekim slučajeva potrebne su metode za opuštanje mišića zdjelice, za što je korisna tehnika biofeedback koja osobama pomaže da kontroliraju unutarnje procese u tijelu.

Važan je razgovor

Psihoterapija ili seksualna terapija pomaže kada je uzrok boli psihički. Dobra komunikacija i međusobna podrška među partnerima vrlo je važna ako si želite pomoći.

Kako biste smanjili rizik od boli tijekom odnosa čiji je uzrok fizički, možete učiniti više stvari. Koristite prezervative kako biste se zaštitili od spolnih bolesti. Jednako je važna pravilna higijena. Prirodno podmazivanje rodnice potaknite uz dovoljno vremena za stimulaciju i predigru. Ako imate problema sa suhoćom rodnice, koristite lubrikante. Izbjegavajte vazelin, dječje ili mineralno ulje. I ono najvažnije, komunicirajte s partnerom. Ako osjećate bol, recite mu, kao i što vam stvara ugodu i opušta vas.

Autor:Antonia Kulić / 7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.