Ilustracija: Wikimedia Commons

BIJELE MRLJE NA NOKTIMA: Doznajte na što sve ukazuje ovaj čest poremećaj

Autor: Zlatko Govedić

Pod pojmom leukonihija podrazumijevaju se bjelkaste mrlje na noktima. Leukonychia (ili leuconychia) medicinski je izraz za bijelu diskoloraciju koja se pojavljuje na noktima. Potječe od grčkih riječi leuko ‘bijeli’ i onyx ‘nokat’. Najčešći uzrok je ozljeda baze nokta (matrice) gdje se nokat formira.

Leukonihija je česta pojava na noktima i svaka osoba ih ima tijekom života. Može se opaziti već u dječjoj dobi i može biti više ili manje učestala tijekom života. Kao promjena može se opaziti na pojedinom noktu na ruci ili na nozi ili može biti vidljiva na više noktiju. Razlozi nastanka ovih bjelkastih točkica po noktima zaista su različiti, a to može biti ozljeda nokta ili korijena nokta, a ponekad i nestručno učinjena pedikura ili manikura te infekcije nokta.

Mogu ukazivati na bradavice i gljivice ili na psorijazu i ekceme. Također mogu biti jedan od nekoliko znakova bolesti sarkoidoze koja zahvaća kožu, pluća i druge organe.

Ako vam je nokat mekan i ima bijele mrljice, to se naziva “Plummerov nokat”, što može upućivati na hipertireozu.

Pojava horizontalne bijele crte preko cijele površine nokta može ukazati na srčani zastoj, Hodgkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.

Zamijetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokta, to je znak hipoalbuminemije, snižene razine bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte može izazvati nekoliko akutnih i kroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna prehrana.

Ipak, u većini slučajeva te su crte “samo” upalna reakcija na infekciju ili ozljedu.




U svakom slučaju, nemojte ignorirati promjene na noktima jer su one povezane sa zdravljem mnogo više nego što mislimo.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.