Pixabay

BIJELA UBOJICA 21.STOLJEĆA: Šećer ima isti utjecaj kao kokain

Autor: Dnevno.hr

Jedete ga svaki dan, ali možda niste svjesni koliko je štetan i u kojim se namirnicama nalazi.  Sve više nutricionista, liječnika i znanstvenika naziva ga tihim ubojicom i biooružjem 21. stoljeća. Bijeli šećer toliko je opasan da ima utjecaj na mozak kao kokain.

Epidemija pretilosti zavladala je čovječanstvom po prvi put u povijesti. Prema podacima iz 2011. godine danas je na svijetu više pretilih nego pothranjenih osoba.
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da unos šećera ne smije biti više od 5 posto od ukupne dnevne energije koju dobivamo hranom. Za žene je to oko 25 grama, a za muškarce oko 35 grama dnevno.
Nažalost, ljudi danas unose i 10 puta studije više šećera, a rizika koji se iz toga kriju nisu niti svjesni.

Šećer uzrokuje brojne bolesti, a mnogi to zanemaruju. Djecu se dariva slatkišima stvarajući im loše prehrambene navike, a za mozak to predstavlja ovisnost poput droge, alkohola ili pušenja. Istraživanja su pokazala da šećer uništava cijeli metabolizam, potiče debljanje i jedan je od glavnih uzročnika dijabetesa tipa II. Najviše oboljevaju mladi, a u posljednje vrijeme i djeca malađa od 10 godina. Posebno se poručava ujtecaj šećera na rak. Smanjenje količine šećera odnosno glukoze u krvi onemogućava rast i razvoj stanica raka pa se organizam uspješno bori protiv karcinoma, a potiče razvoj zdravih stanica.

Šećer je izvor praznih kalorija koji iz organizma crpi vitamine i minerale, a potiče debljanje, hiperaktivnost kod djece, povišeni krvni tlak i astmu. Potiče razvoj srčanih bolesti te oštećuje gušteraču.

Industrija šećera je godinama lažirala podatke o šećeru kako bi poticala kupnju proizvoda, a godišnja potrošnja šećera je dosegla 2 milijuna tona svake godine. Zaustavite se na vrijeme i oduprite ovoj slatkoj ovisnosti.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.