Foto: Unsplash

BAKINI SAVJETI NISU IZMIŠLJOTINE! Medicina je potvrdila neke od njih, no razlozi nisu mistični, već logični i znanstveno utemeljeni

Autor: Zlatko Govedić

“Bakini savjeti” jesu tradicionalni savjeti i mudrosti koje su se prenosile s generacije na generaciju u mnogim kulturama. Obično se odnose na praktične savjete i trikove za kućanstvo, pripremu hrane, zdravlje, ljepotu i druge aspekte svakodnevnog života.

Ti su savjeti često temeljeni na dugogodišnjem iskustvu i znanju koje su bake i starije žene stekle tijekom života. Oni su često jednostavni, praktični i jeftini, a mnogi od njih i danas su veoma korisni.

Primjeri bakinih savjeta mogu uključivati ​​upotrebu prirodnih sastojaka za čišćenje, kao što su ocat i soda bikarbona, korištenje biljaka i biljnih pripravaka za liječenje manjih zdravstvenih problema, kao što su prehlada i glavobolja, te upotrebu prirodnih proizvoda za njegu kože i kose.

Iako ti savjeti nisu uvijek znanstveno dokazani, mnogi ljudi ih i dalje slijede kao jednostavne, sigurne i učinkovite načine za poboljšanje svojih života.

No postoje i bakini savjeti za život i zdravlje.

Domaćom juhom protiv prehlade, medom protiv kašlja, šećerom protiv štucanja… sve su to upute koje smo stoput već čuli. Neke od njih potvrdila je i znanost.

Domaća juha protiv prehlade




Domaće juhe, posebice pileće, pravi su hit u sezoni prehlada i gripa, što i ne čudi jer ovo toplo, lagano i ukusno jelo daje snagu, a može se jesti i kod grlobolje. Ali znanost je pokazala da su dobrobiti pileće juhe puno veće nego što mislimo.

Naime, juha potiče stvaranje protuupalnog mehanizma koji olakšava simptome upale gornjih dišnih putova. Osim toga, pomaže i izlučivanju sluzi zbog koje lakše kašljemo i šmrčemo.

Med protiv kašlja




Blagotvorni učinci tog vrijednog pčelinjeg proizvoda naveliko su poznati.

U jednom su istraživanju znanstvenici i liječnici okupili više od stotinu bolesne djece u dobi od dvije do 18 godina te ih podijelili u tri skupine. Prva skupina dobivala je tipične lijekove protiv kašlja čiji je glavni sastojak dekstrometorfan, druga skupina med, a treća nije dobivala nikakav lijek.

Med je pokazao najbolje rezultate. Znanstvenici vjeruju da ljepljivost i viskoznost meda pomažu u ublažavanju kašlja, a prirodni antioksidansi potiču proces ozdravljenja.

Žlica šećera protiv štucanja

Svatko ima svoj lijek protiv štucanja – zadržavanje daha, pijenje vode i sl. – ali ne djeluju svi savjeti svaki put. Ipak, najučinkovitijim se pokazalo nešto što su savjetovale mnoge bake: puna žličica šećera.

Isto je dokazao i dr. Edgar Engelman koji je žličicom šećera uspio zaustaviti štucanje u 19 od 20 slučajeva.

Kora kruha je njegov najhranjiviji dio

Djeca kao da imaju urođenu averziju prema kori kruha, a mame i bake ne vole tu istu koru bacati pa svojoj djeci govore da je korica najhranjiviji dio kruha.

Njemački znanstvenik Thomas Hoffmann napravio je studiju u kojoj je analizirao kemijski sastav kore i ostatka kruha i tako potvrdio ono što nam majke cijeli život govore. Tijekom pečenja kruha dolazi do Maillardove reakcije tijekom koje se stvaraju antioksidansi.

Ne izlazi na hladnoću, prehladit ćeš se!

Iako je općepoznato da prehladu uzrokuju virusi, a ne samo hladnoća, majke ipak upozoravaju djecu da ne izlaze na hladnoću kako se ne bi prehladila. No, čini se da i tu ima istine.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Cardiffu (Wales, UK) odlučili su dokazati da hladnoća ipak može izazvati prehladu. Okupili su 180 volontera usred hladnoće i nagovorili polovicu njih da urone stopala u hladnu vodu na 20 minuta. Tijekom sljedećeg tjedna čak 33% onih koji su bili u vodi razvilo je simptome prehlade, u usporedbi sa samo 9% onih koji nisu uranjali noge u hladnu vodu.

Naravno, imunitet je pao jer se morao boriti s hladnoćom pa je virus imao više uspjeha u svom pohodu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.