iStock

Bake su imale pravo: Znanstvenici potvrdili staru metodu iscjeljivanja prehlade!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Njemački znanstvenici otkrili su jedan način na koji san popravlja sposobnost tijela da se bori protiv protiv prehlade. San, čini se, jača sposobnost određenih imunosnih stanica tako što poboljšava njihove izglede da se ‘prilijepe’ i eventualno unište stanice zaražene virusima.

Znanstvenici su se usmjerili na takozvane T stanice koje se bore s infekcijama. Kada T stanica uoči virusom zaraženu stanicu aktivira ljepljivu bjelančevinu integrin koja omogućava da se spoji na tu stanicu. Znanstvenici su uspjeli dokazati da manjak sna, kao i dulja razdoblja stresa, rezultiraju višim razinama hormona koji, čini se, blokiraju glavni prekidač koji aktivira ljepljive proteine.

Ako želite da vam je imuni sustav u stanju boriti se protiv napada »osigurajte potreban broj sati za san svake noći i izbjegavajte kronični stres«, kaže voditelj istraživanja Stoyan Dimitrov s njemačkog sveučilišta Tubingen.

Dimitrov i njegov tim sumnjali su da određeni hormoni poput adrenalina i noradrenalina ili prostaglandini mogu otežati aktivaciju ljepljivih bjelančevina isključivanjem glavnog prekidača.

Kako bi testirali tu hipotezu proučavali su stanice ljudi zaraženih citomegalovirusom (CMV). T stanice trebale bi tragati za stanicama zaraženim CMV-om i uništavati ih no kad su ljudske T stanice bile pomiješane s hormonima u laboratorijskim uvjetima njihova sposobnost aktiviranja ljepljivih bjelančevina smanjila se.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.