‘Ana Rukavina’ već petu godinu služi kao primjer svjetskim humanitarcima

Autor: dnevno.hr

Petu godinu humanitarnog rada, Zaklada 'Ane Rukavine' će početi prikupljati novac građana za tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi, a sve će se završiti tradicionalnim velikim koncertom na glavnom zagrebačkom trgu, 21. prosinca.

Zaklada ‘Ane Rukavine’ objavila je danas da je otvoren humanitarni telefon 060 9000, na koji građani pozivom mogu darovati 6,15 kuna i tako pridonijeti tipizaciji do sada prikupljenih uzoraka krvi za upis u Registar potencijalnih darivatelja koštane srži.

Time je ujedno počela i humanitarna akcija te zaklade koja će kulminirati 21. prosinca velikim koncertom na Trgu bana Josipa Jelačića. Zaklada ‘Ana Rukavina’ je stoga priopćenjem poziva sve na veliki humanitarni koncert:

‘Već je pet godina prošlo od kada nas je Ana Rukavina napustila. Želje jedne mlade djevojke koja se grčevito borila za život, a bitku je izgubila, i danas je duboko upisana u srca ljudi koji okupljenih oko Zaklade Ana Rukavina, brojnih volontera i običnih građana koji nastavljaju Aninu misiju i danas.

Nakon pet godina rezultati koje je Zaklada koja nosi njezino ime postigla istinski su impresivni i služe kao svjetski primjer. U studenom 2006. godine kada nas je Ana napustila u hrvatskom Registru dobrovoljnih darivatelja koštane srži bilo je upisano svega 150 potencijalnih donora. Tijekom pet godina održane su brojne akcije diljem Hrvatske, putovalo se po žegi i po snijegu kako bi se organizirale akcije darivanja krvi za upis u Registar, gdje se danas nalazi više od 33 000 potencijalnih donora. Od 33 000 prikupljenih uzoraka, više od 18 000 je tipizirano.

Postupak tipizacije znači da je uzorak krvi obrađen te da je aktivan dio Registra. To znači da bilo koja osoba u svijetu koja je oboljela od hematološke maligne bolesti, svog kompatibilnog donora može potražiti i u hrvatskom Registru. Tako su spašena već tri ljudska života u inozemstvu i tri u Hrvatskoj, a Registar i Zaklada dobili su potvrdu da je ono što oni rade kao Anina ostavština pomoglo da se spase ljudski životi.

Još jedna velika stvar koja je pokrenuta zahvaljujući Ani je Banka krvi iz pupkovine. Pupkovina u kojoj se nalazi krv bogata matičnim stanicama do ožujka 2007. godine se nakon poroda – bacala. Bogatsvo koje se krije u matičnim stanicama do tada je predstavljalo biološki otpad. Zahvaljujući aktivnostima Zaklade osnovana je prva hrvatska Banka krvi iz pupkovine, smještena u sklopu Kliničke bolnice Zagreb.

Javna i privatna Banka nalaze se na jednom mjestu, a uskoro se nadamo da će i javna Banka moći postojati zahvaljujući privatnoj. To konkretno znači da se svaka majka prilikom poroda može odreći pupkovine svoga djeteta te tako donirati njegove matične stanice s kojima će biti upisano u Registar dobrovoljnih darivatelja. U privatnu banku roditelji mogu pohraniti matične stanice svog djeteta, te platiti da se one čuvaju isključivo za potrebe obitelji. Važno je napomenuti da uzimanje pupkovine ne remeti regularan postupak poroda te da nije ni na koji način opasno niti za majku niti za dijete. Javna banka krvi iz pupkovine nosi Anino ime te će zauvijek ostati upisana u povijest kao Anina ostavština.




Kako bi se prikupio novac za daljnju tipizaciju do sada uzetih uzoraka, ali i kako bi se zahvalilo svima onima koji su tijekom godine podržavali rad Zaklade, Zaklada svake godine organizira predbožićni koncert na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Ove će godine 21. prosinca uveseliti Zagrepčane i njihove goste, a koncert će ostali moći pogledati u direktnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji. Pozivima na humanitarni broj telefona 060 9000 građani mogu donirati 6,15 kuna te tako pomoći da se misija Zaklade Ana Rukavina i dalje nastavi. Jer,zdrav čovjek ima milijun želja, a bolestan samo jednu – zdravlje’.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.