Screenshot / Facebook

AKO VIDITE OVO PORED VENE, HITNO LIJEČNIKU! Dječačić (8) skoro umro, majka ga spasila u zadnji tren

Autor: Dnevno

Neobična ogrebotina na ruci djeteta zaintrigirala je jednu majku. Iako ogrebotine nisu ništa neobično za djecu, ovakva bi ih mogla stajati zdravlja.

Ogrebotine poput one s fotografije koju je na Facebooku objavila jedna majka treba ozbiljno shvatiti, a dijete hitno odvesti liječniku na pregled. Naime, radi se o simptomu trovanja krvi, odnosno sepsi.

Crvena linija na dječjoj ručici djeluje bezopasno, no zapravo je znak opasnog stanja od kojeg se i umire. Jedini način da na vrijeme uočite opasnost već na koži, prije pojave ostalih simptoma je “trik” o kojemu je pisala 41-godišnja Britanka Alexandra Ruddy.

Njen je osmogodišnjak pao te se dobro se natukao, a ogrebotina nije odmah splasnula, već se pojavila prikazana crvena crta. Britanka je digla alarm kad je uočila da se linija pojavila točno uz venu njenoga sina, a slično se pojavilo i pored ogrebotine na laktu.

Evo što je Britanka napisala:

“Premišljala sam se oko objavljivanja ove priče, ali muž me uvjerio argumentom da on prvi uopće ne bi reagirao kao što sam to ja učinila. Sigurna sam da ima još roditelja koji ne bi poduzeli ama baš ništa – jedini razlog što sam ja odlučila reagirati je u tome da se ista situacija dogodila prijateljičinom sinu prije dvije godine, a ona ju je također podijelila, na sreću.

Prije otprilike tjedan dana moj je najmlađi sin pao u zoološkome vrtu. Dobro je tresnuo, no kući sam mu očistila ogrebotine. Javila sam i školi što se dogodilo kako bih bila sigurna da je nakon igranja u prirodi dobro oprao ruke, naročito mjesto gdje je bila rana (ruka i lakat). Riječ je o 8-godišnjaku.

Njegove rane nisu izgledale inficirano – izgledale su malo ispupčeno, ali nije bilo sluzi ni gnoja, no svejedno su me poprilično zabrinule. Jučer mi je na putu do plaže pokazao svoju ruku. Primijetila sam debelu crvenkastu liniju točno uz njegovu venu. Zatim sam provjerila ogrebotinu na laktu – ista stvar. Bio je vikend, no odvela sam ga dežurnom liječniku osjećajući se pomalo blesavo… No čim je bacio pogled i vidio o čemu se radi, rekao mi je da je sreća što smo došli.

Dijagnoza je trovanje krvi – sepsa. Nije riječ o nečemu što može čekati o ponedjeljka. Na svu sreću antibiotici već odrađuju svoj posao i moj se sin osjeća dobro. Stoga, ako primijetite crvenu liniju koja ide tik uz venu, hitno posjetite liječnika! Nadam se da će moja objava pomoći nekome na isti način kako je meni pomogla ona moje prijateljice od prije dvije godine”, napisala je mama.

Ovaj post podijeljen je više od 35 tisuća puta i time je hrabra mama spasila svoje dijete, a možda i mnogu drugu čiji roditelji nisu znali što ovakve ogrebotine znače.

Najčešći uzroci sepse su upale pluća i ozbiljne upale mokraćnih puteva, no svaka bakterijska infekcija može prijeći u sepsu, piše na stranicama Plive. Stoga ni kožne infekcije nisu zanemarive, a na prvu pojavu gore spomenutog simptoma, posjetite liječnika.

Ostali, rani simptomi sepse su tresavica s drhtanjem, nagli porast temperature, topla, zacrvenjena koža, ubrzan puls, krvni tlak koji raste i pada te smanjeno izlučavanje mokraće.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.