Robert Anic/PIXSELL

Ako ste jedan od ova četiri tipa ljudi, najviše ste na udaru komarcima!

Autor: dnevno.hr

Entomolog Joseph M. Conlon objasnio je kako komarce privlači toplina koja postaje sve veća kako se približavaju potencijalnom domaćinu. Odnosno, komarci obožavaju određenu vrstu ljudi. Ovaj tehnički sasvjetnik u American Mosquito Control Association otkrio je kako su pojedinci komarcima privlačiniji zbog kemikalija koje izlučuju te zbog njihove posebne kožne flore. Tako je otkrio koje su četiri vrste osoba kritične.
Na prvom mjestu su trudnice. Naime, ženke od komaraca  privlači ugljikov dioksid koji ljudi proizvode dok dišu. A trudnice izdahnu više ugljikovog dioksida u kasnijem razdoblju trudnoće (oko 28 tjedna) i to za 21 posto više nego žene koje ne čekaju bebu. Osim toga doktorica znanosti Laura Harrington, profesorica na Sveučilištu Cornell, na Odjelu entomologije otkrila je i kako “trudnice ispuštaju neke mirise koji privlače insekte”. Stoga su prve na ovom popisu.
Drugo mjesto zauzimaju osobe koje vježbaju. Pitate se zašto? Zato što ih privlače mliječne kiseline koje se tad pojačano proizvode u mišićima, a izlučuju se kroz znoj.

Na trećem mjestu su osobe koje uživaju alkohol.  Muškarci koji su ispijali pivo, komarcima su bili slasniji zalogaj od onih koji su pili vodu, navodi se to prema PLOS ONE studiji koja je provedena na zapadu Afrike. Pojedini stručnjaci napominju i kako alkohol podiže temperaturu tijela, a komarcima je to privlačno.

Na posljednjem mjestu su osobe s krvnom grupom 0. Naime, Prema istraživanju u Journal of Medical Entomology navodi se kako će komarac  za čak 83 posto većom vjerojatnosti ugristi nekoga s tom krvnom grupom, nego drugom, prenosi Zdrava Krava.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.