Foto: Guliver

Ako radite ove poslove veće su šanse da ćete razviti astmu: ‘To je jedan od vodećih uzroka’

Autor: F.F

Studija provedena u Brazilu 2021. godine pokazuje da 16% odraslih osoba koje su razvile astmu imaju profesionalnu astmu, dok prevalencija astme pogoršane na radnom mjestu, što znači da su uvjeti na poslu izazvali pogoršanje postojeće astme, iznosi 21,5%.

Na primjer, frizeri su izloženi kemikalijama poput persulfatnih soli koje se nalaze u sredstvima za izbjeljivanje kose, izjavio je Simpson Millar. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da su frizeri izloženi 20 puta većem riziku od razvoja respiratornih simptoma zbog izlaganja persulfatima.

Kemijski spojevi su glavni uzrok profesionalnog rinitisa i astme kod frizera, te su jedan od vodećih uzroka profesionalne astme u nekim europskim zemljama, naglasili su istraživači, prenosi New York Post.

Foto: Mario Todoric / CROPIX/ Ilustracija

Tko je na udaru?

Rinitis je upala nosa, a simptomi uključuju začepljenost, kihanje, curenje nosa i svrbež. Osobe koje rade s kućnim ljubimcima mogu osjetiti kašalj, otežano disanje i teško disanje zbog izlaganja većoj količini prašine i krzna, te mogu razviti osjetljivost na to. Sezona peludne groznice, koja varira ovisno o geografskoj regiji, može dodatno pogoršati nazalne simptome i osjetljivost.

Američka uprava za sigurnost i zdravlje na radu ima smjernice za profesionalnu astmu koje pozivaju poslodavce da obuče radnike o sigurnom rukovanju kemikalijama i da osiguraju zaštitnu opremu, kao što su maske i respiratori, među ostalim zahtjevima. Anthony Waddington, partner u odjelu za industrijske zahtjeve u Simpson Millaru, napominje da su se slučajevi profesionalne astme smanjili od početka pandemije COVID-19.

U prosjeku je bilo 180 novih slučajeva godišnje od 2017. do 2019., u usporedbi s procijenjenih 45 godišnje od 2020. do 2022. Waddington je rekao da nema manje slučajeva profesionalne astme, već pripisuje pad slučajeva kašnjenju u dijagnozi i smanjenom prijavljivanju od strane kliničara zbog pandemije.

Liječnica otkrila najveći problem kod konzumacije kave: ‘Većina to radi, a nije nimalo zdravo’
‘Profesionalna astma’

“U 2023. mi smo kao tvrtka obradili 13 zahtjeva za osobe sa sumnjom na dijagnozu profesionalne astme”, rekao je za The Post.

Popis od 11 zanimanja koja se suočavaju s većim rizikom od profesionalne astme uključuje:
Frizerski salon
Ljudi koji rade sa životinjama (uključujući veterinarske sestre i timare kućnih ljubimaca)
Pekari
Čistači
Rukovatelji mlinom
Metalski radnici
Farmaceutski radnici
Proizvođači kemikalija
Proizvođači tepiha
Radnici u proizvodnji hrane
Rukovatelji ljepilom

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.