A ne, pola sata nije dovoljno za skidanje celulita

Autor: dnevno.hr

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 34.000 žena starijih od trinaest godina otkriva pozamašnu količinu vremena kojeg dnevno treba odvojiti za lijepu i zdravu liniju.

Prema najnovijem istraživanju, u kojem je sudjelovalo 34.000 žena starijih od trinaest godina, za borbu s viškom kilograma potrebno je svaki dan sat vremena umjerene vježbe. Ekipa američkih znanstvenika s Harvarda objavila je taj podatak, prema kojem bi žene s viškom kilograma, uz vježbu, trebale ići i na dijetu. Vlada Velike Britanije, s druge strane, preporučuje pola sata svakodnevne vježbe barem pet puta tjedno.

Žene koje su sudjelovale u ovom istraživanju, odgovarale su na pitanje vezana uz količinu vremena koju provode u tjelovježbi. Rezultati su pokazali kako postoje tri grupe žena: one koje tjedno vježbaju dva i pol sata, ona koje vježbaju između dva i pol i sedam sati, te one koje tjedno vježbaju više od sedam sati. Prosjek godina iznosio je 54, a istraživanje je pokazalo kako ona grupa žena koja tjedno provodi više od sedam sati u tjelovježbi, dobije puno manje kilograma od ostalih. Zanimljivo je kako gotovo i nema razlike između one grupe koje vježba oko dva i pol sata dnevno i one koja vježba između dva i pol sata i sedam sati.


Potrebno je puno više

Pokazalo se da žene koje su u istraživanje ušle s prosječnom težinom, nisu dobile višak kilograma, dok se kod onih s viškom kilograma nije vidio nikakav pomak.

One žene koje već imaju problema s viškom kilograma, trebale bi vježbati puno više od onoga što preporučuje britanska vlada. Sat vremena dnevno dovoljno je da se održi indeks tjelesne mase, ali za skidanje kilograma potrebno je više od toga – poručuju znanstvenici. Britansko ministarstvo zdravstva ističe kako bi bilo poželjno da djeca vježbaju sat vremena dnevno, dok bi odrasli trebali vježbati upola toliko.

Mi potičemo odrasle da s malim izmjenama svakodnevnih navika poboljšaju kvalitetu svog života. Neke od mjera kojim će to postići su: unošenje u organizam veće količine voća i povrća, a manje masne hrane, te povećanje tjelesne aktivnosti – poručuje glasnogovornik britanskog ministarstva zdravstva.

Profesor Paul Gately sa sveučilišta u Leedsu upozorava da je vladin program dobar, ali samo u smislu smanjenja rizika od lošeg zdravlja.

– Pola sata dnevne tjelovježbe dovoljno je za dobro zdravlje, ali potrebno je puno više da bi se smanjili suvišni kilogrami – ističe Gately, te preporučuje čak 90 minuta dnevne tjelovježbe.
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.