Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

ZAGREPČANI OD PONEDJELJKA NA MASOVNOM TESTIRANJU: Projekt se provodi u nekoliko faza, evo što nas očekuje

Autor: Matea Vidić

Od ponedjeljka u Zagrebu kreće masovno testiranje brzim antigenskim testovima na koronavirus. Testiranja će se provoditi na 12 lokacija u gradu, a za prvu ruku nabavljeno je 50 tisuća testova, javlja Radio Sljeme.

“Sadašnje stanje broja novooboljelih, posebno povećanje broja teških oblika bolesti, sve više onih za bolničko liječenje kao i bolesnika na respiratorima ukazuje na potrebu sistematskog testiranja osobito ugroženih skupina građana. Danas kad imamo testove za brzu analizu na COVID antigen čiji se nalaz dobiva u roku od 15 minuta kod pozitivnih osoba, a kojima se može provesti testiranje velikog broja građana odlučili smo, u suradnji sa stručnjacima, provesti testiranje građana u gradu Zagrebu, koje će se organizirati u gradskim četvrtima na za to pripremljenim mjestima prema pripremljenoj obavijesti za građane”, rečeno je na tiskovnoj konferenciji stožera grada Zagreba.

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Dom zdravlja Centar – Dom zdravlja istok i Dom zdravlja Zapad u koordinaciji s Gradskim uredom za zdravstvo provest će organizaciju i testiranje građana u Zagrebu u što kraćem vremenu. Grad Zagreb će brzim postupkom ići u realizaciju tog projekta u nekoliko faza.

Na redu je prva faza, a ona uključuje:
• testiranje kroničnih bolesnika, starijih ljudi i slabo pokretnih u njihovim domovima
• testiranje svih korisnika gradskih i privatnih domova za starije
• testiranje zdravstvenog osoblja i djelatnika u stacionarnim ustanovama brzim testovima
• testiranje ostalog pučanstva na 12 novih lokacija u gradu

“Jedan od ciljeva ovog programa je i da novootkrivene pozitivne osobe obavijeste sve s kojima su u posljednje vrijeme bili u kontaktu o svom pozitivnom nalazu, i o potrebi da se i oni na vrijeme testiraju. Time se prekida put širenja zaraze.

Primjena brzog antigenskog testa će smanjiti potrebu PCR testiranja (kod kojeg se nalaz dobiva u roku od 24 do 48 sati) samo na one osobe koje imaju negativan antigen test a pozitivne simptome infekcije”, navode iz Grada.

Podsjetimo, ukupan broj novooboljelih osoba danas u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 609.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.