Volite dokumentarce? Nagrađivani bugarski dokumentarci stižu u Dokukino KIC!

Autor: hina

U okviru ciklusa, 17. siječnja, održat će se predavanje Martichke Bozhilove, producentice Agitpropa, pod nazivom "Tajne koprodukcijskih suradnji - lokalno i globalno u svijetu dokumentarnog filma". Na temelju vlastitog iskustva - filmovi su joj prikazivani i nagrađivani na najprestižnijim festivalima od Cannesa i Berlina do Sundancea i Tribece.

U okviru programa bugarskog dokumentarnog filma, koji će se održati u zagrebačkom Dokukinu KIC od 15. do 18. siječnja, prikazat će se pet dokumentaraca nagrađivanih na međunarodnim filmskim festivalima, nastalih u produkciji uspješne bugarske kuće Agitprop.

Od pet filmova tri su sudjelovala na prethodnim izdanjima ZagrebDoxa, Sarajevo Film Festivalu i Motovun Film Festivalu, na kojima su i nagrađivani. “Cvetanka” je dobila nagradu za najbolji regionalni film na ZagrebDoxu, “Koridor br. 8” Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu, a “Problemi s komarcima” na Sarajevo Film Festivalu i Motovun Film Festivalu.

Program u četvrtak otvara duhoviti i ironični film ceste “Koridor br. 8” Borisa Despodova koji prikazuje predrasude ljudi iz triju balkanskih zemalja, Bugarske, Makedonije i Albanije, kroz priču o nepostojećoj cesti koja je već deset godina golemi infrastrukturni plan Europske unije, a trebala bi povezati Crno i Jadransko more.

Slijedi film “Cvetanka” Youliana Tabakovog o redateljevoj baki koja je preživjela tri politička režima, monarhiju, socijalizam i demokraciju, nakon svih tih iskustava, njezino je oko za politiku još uvijek oštro, a nova demokracija i dalje iskvarena.

“Dječak koji je bio car” Andreya Paunova priča je o Simeonu koji je sa šest godina, nakon smrti oca, postao idući bugarski car. Samo tri godine poslije, devetogodišnjeg cara zbacili su komunistički disidenti te su on i njegova obitelj prognani iz zemlje. Kasnije je osnovao političku stranku i postao bugarski premijer 2001. Paunov će se predstaviti i filmom “Problem s komarcima”, priči o malom bugarskom gradu i njegovim optimističnim stanovnicima koji se spremaju na put u bolje sutra, ali uz gorke posljedice koje su ostavile razne ideologije, režimi i ekonomski napredak.

Bugarska komedija “Pravila samačkog života” u maniri serije “Sex i grad” prikazuje mladog muškarca koji nakon raspada braka pokušava razumjeti kako je to biti samac. Spojevi preko interneta, sportske utakmice, tečajevi plesa, tantrički seks i spoj sa ženskim odbojkaškim timom za njega su bili tek početak.

U okviru ciklusa, 17. siječnja, održat će se predavanje Martichke Bozhilove, producentice Agitpropa, pod nazivom “Tajne koprodukcijskih suradnji – lokalno i globalno u svijetu dokumentarnog filma”. Na temelju vlastitog iskustva – filmovi su joj prikazivani i nagrađivani na najprestižnijim festivalima od Cannesa i Berlina do Sundancea i Tribece – govori će o tome kako filmske projekte napraviti međunarodno relevantnima i atraktivnima, kako primijeniti dramaturške postupke u pisanju scenarija za dokumentarne filmove s ciljem ostvarenja maksimalnog potencijala priče, o čemu voditi računa pri sklapanju koprudukcijskih ugovora, kako napraviti uspješnu festivalsku strategiju za film i kako izabrati najbolje pitching forume i industrijske evente.




Bozhilova je osnivačica Balkanskog dokumentarnog centra, članica izvršnog odbora europske udruge dokumentarista European Documentary Network i na prestižnom izboru “100 najutjecajnijih žena u Bugarskoj”, prema “Forbesu” je jedna od sedam najutjecajnijih bugarskih kreativnih vizionara, te je 2013. nominirana za Ženu godine.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.