Vlasnik Laube rasprodaje najpoznatije autore suvremene hrvatske umjetnosti na stečajnoj dražbi

Autor: Dnevno

U subotu, 12. listopada 2019., održati će se aukcija likovnih djela najvećih autora suvremene hrvatske umjetnosti, biti će to ujedno i najveća aukcija u hrvatskoj povijesti. Na žalost, riječ je o stečajnoj aukciji nakon koje će se raspršiti možda ponajbolja ikad prikupljena zbirka.

Na aukciji u Paviljonu 7a Zagrebačkog velesajma naći će se djela čak 71 umjetnika, mnogi od njih predstavljaju sam vrh od klasika moderne do današnjih autora: Vojin Bakić, Vjenceslav Richter, Miroslav Šutej, Oskar Herman, Ivan Picelj, Dušan Džamonja, Julije Knifer, Ivan Kožarić…, samo su neka od imena. Ukupno, na aukciji će se naći čak 284 komada vrhunske umjetnosti.

Zbirka je to Tomislava Klička, poduzetnika i vlasnika zagrebačke Laube. Razgovarali smo s nekoliko ključnih sudionika i poznavatelja kolekcionarske i galerističke scene. Svi unisono žale zbog raspada zbirke te se pitaju, hoće li i kako 284 djela tijekom samo jedne aukcije naći svoje kupce? Jedan od naših sugovornika domeće kako je riječ o „ostatku“ jer su najbolji komadi već otprije prodani. Šuška se tako da je kapitalac, Kniferov „Meandar“, već prodan zagrebačkom odvjetniku Kallayu za njegovu zbirku kao i još nekoliko najvažnijih komada iz zbirke.

Poduzetnik Tomislav Kličko svojedobno je odigrao iznimno važnu društvenu ulogu kad je počeo organizirano prikupljati djela najprestižnijih hrvatskih likovnih autora. Bilo je to u vrijeme rasapa stvarnih vrijednosti u našoj državi, a svojim je ulaganjem vratio ili sačuvao vrijednost mnogim autorima.

U međuvremenu, dodatno se etablirao na kulturnoj i društvenoj sceni kad je preuzeo kompleks industrijske arhitekture na uglu Selske i ulice baruna Filipovića koji je pretvorio u Laubu, privatni muzej suvremene hrvatske umjetnosti.

Golem novac je zaradio kao poduzetnik, prvo kao vlasnik tvrtke Filip Trade koja je uvozila i distribuirala sve od pelena i dječjih kolica do paste za zube. Kličkovi poslovni problemi koji će ga dovesti do likvidacije zbirke počeli su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kad su strane tvrtke počele sa samostalnom distribucijom, pa im njegove usluge uz proviziju više nisu bile potrebne.

Aukciju organizira zagrebačka Aukcija kuća Kontura kao 54. u nizu. Kako bi se potencijalni kupci mogli bolje upoznati s komadima koji su se našli na bubnju, organizirana je predaukcijska izložba. Radovi se mogu pogledati od srijede do petka od 10 do 19 sati, a u subotu, na dan aukcije, tri sata prije početka, od 10 do 13 sati u Paviljonu 7a Zagrebačkog velesajma.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.