fbpx

U punoj dvorani MH predstavljen 4. broj časopisa ‘Obnova’ (FOTO)

Autor: T. Pšenko

Časopis "Obnova" predstavlja projekt mladih intelektualaca okupljenih u istoimenoj Udruzi. Četvrti je broj časopisa posvećen temi "Hrvati izvan Republike Hrvatske", o kojoj su na promociji govorili Nino Raspudić, Vice Batarelo, Ante Lučić, Karlo Starčević te Mario Vrselja.

Četvrti broj interdisciplinarnog časopisa za kulturu, društvo i politiku „Obnova” predstavljen je 1. lipnja u Matici hrvatskoj. Tema ovoga broja časopisa jest “Hrvati izvan Republike Hrvatske”, a okuplja nekoliko intervjua te teme vezane i nevezane uz temu broja te rubriku Umjetnost. Jedan od autora razgovarao je s Ninom Raspudićem o jednom od najvažnijih pitanja o problematici Hrvata izvan Republike Hrvatske, a to je položaj Hrvata u BiH. Druga dva razgovora o dijaspori i iseljeništvu vođena su s Marinom Soptom te Šimunom Šitom Ćorićem. I Sopta i Ćorić bili su i jesu dio dijaspore i iseljeništva te aktivno sudjeluju u povezivanju s domovinom. Posljednji je razgovor vođen s msgr. Milanom Simčićem u prostorijama Papinskoga hrvatskoga zavoda sv. Jeronima u studenome 2010., a tiče se općih političkih prilika u hrvatskom iseljeništvu nakon završetka Drugoga svjetskoga rata, javnoga djelovanja hrvatskoga svećenstva u iseljeništvu, pregovora o uspostavi diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Jugoslavije, uloge hrvatskoga episkopata na Drugom vatikanskom koncilu te razvoju kulturnih, znanstvenih i medijskih aktivnosti među Hrvatima u iseljeništvu. U radovima nevezanima uz temu broja opet je prisutna i tematika Domovinskoga rata, dok je u rubriku umjetnost uvedena još jedna novost – strip studentice slikarstva i urednika časopisa.

“Za naziv teme broja „Hrvati izvan Republike Hrvatske“ odlučili smo se jer nam je poslužio kao zajednički nazivnik za nekoliko pojmova koje u ovom broju obrađujemo: izvandomovinstvo, emigracija, iseljeništvo, hrvatske nacionalne manjine, dijaspora, iseljavanje Hrvata u prošlosti itd.”, istaknuo je glavni urednik časopisa, pravnik Marko Paradžik.

Na promociji časopisa u Matici hrvatskoj govorio je Nino Raspudić o položaju Hrvata u BiH, Vice Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, predsjednik odbora za dijasporu Sabora RH, govorio je o odnosu Hrvatske s dijasporom. O iskustvu povratka u Hrvatsku i pokretanju posla u Hrvatskoj – Pivovara Ličanka i Velebitsko pivo na promociji je govorio Karlo Starčević, a mladi poduzetnik, direktor tvrtke A-Link, Ante Lučić, održao je Power Point prezentaciju o poduzetničkom projektu povezivanja mladih iz iseljeništva i mladih u Hrvatskoj u svrhu obrazovanja, Cronnection. Hrvat iz Vojvodine, Mario Vrselja, inače predsjednik mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na promociji je govorio o položaju Hrvata u Vojvodini.

Stanke između govornika upotpunila je Klapa “Muza” svojim izvedbama pjesama “Croatio, iz duše te ljubim” i “Konobo moja”, dok je mladi student Muzičke akademije, Alberto Surina, na violini odsvirao Bacha.

Uz domjenak nakon promocije posjetitelji su uživali u izložbi mlade slikarice Sare Kern Gaćeša te akademskog slikara Mate CROate (Mate Turića).

Za nabavu časopisa potrebno je uplatiti punu cijenu časopisa (40 kn) na račun udruge „Obnova” (IBAN: HR1423600001102326839 – Zagrebačka banka), Udruga Obnova Piškorov breg 8 i obavijestiti o istom na e-mail adresu: [email protected] ili putem poruke na službenoj Facebook stranici. Časopis će nakon toga biti poslan naručitelju, bez poštanskih troškova.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.