Foto: Damir Krajac / CROPIX

Tomašević upravo najavio ogromnu promjenu koja će pogoditi Jarun: Imamo još 19 dana

Autor: B. D.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici ove su srijede na Jarunu, gdje održavaju konferenciju za medije na temu budućnosti Rekreacijsko-sportskog centra Jarun.

Tim povodom Tomašević će izložiti planove za razvoje centra, kao i ostatka kompleksa koji čini i jezero te veliku šetnicu.

“Htjeli smo komunicirati malo više o novom modelu prometa u sklopu centra, a i našim planovima za Jarun. Da podsjetimo, prošle godine je prvi puta u povijesti otkad je napravljena obnovljena Aleja Matije Ljubeka. Radovi na obnovi su bili primarno financirani iz Solidarnosti EU-a.

Odmuljivanje

Tom investicijom smo najavili brojne aktivnosti za unaprjeđenje samog Jaruna koji je bio zanemarivan desetljećima. Tada smo isto tako najavili da ćemo za godinu dana jezero Jarun preoblikovati u pješačku zonu. Pokrenuli smo i određene studije. Jedna se općenito bavit razvojem Jaruna, odnosno njegovim urbanističkim planom uređenja.

Druga bitna studija je ona odmuljivanja jezera. Tema koja također traje desetljećima su lokvanji koji smetaju za veslanje i druge vodene sportove. Sva dosadašnja rješenja su bila vatrogasna rješenja, i svi smo tada znali da je jedino sustavno rješenje za taj problem odmuljivanje jezera”, započeo je.

“Mi smo napravili novu studiju za odmuljivanje jezera da bi vidjeli na koji način napraviti to odmuljivanje. Riječ je o milijunskom iznosu koji će trebati samo za odmuljivanje. Pitanje je i gdje će taj otpadni mulj završiti. Imamo neka rješenja, i uskoro ćemo moći predstaviti tu studiju u javnosti”, rekao je dalje.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Jarun postaje pješačka zona

Naglasio je i da je ključna današnja tema bila vezana za promet uz Jarunu. “Najavili smo da će Jarun postati pješačka zona. I da bi pripremili građane smo osigurali i bolji prostor za bicikliste, te smo uveli i ZET-ovu liniju kako bi postojala alternativa automobilima. Također smo svaki posljednji vikend u mjesecu imali dan bez automobila na Jarunu, i to je bilo dosta dobro prihvaćeno, bilo je građana koji su bili aktivni, a i ugostiteljski objekti su bili popunjeni”, kazao je Tomašević.

Plan Zagreba je da za Dan planete zemlje, 22. travnja, uvedu pješačku zonu na Jarunu.

Dodao je da se prepolovio broj ulazaka automobilima u Jarun u zadnjih godinu dana. Od svibnja 2023. do veljače 2024. godine je bilo više od 62 tisuće automobila koji su ušli u centar, što je dvostruko manje od istog razdoblja u protekloj godini.
Krali aute po Zagrebu: Trpali ih na vučno vozilo, ali se ne zna gdje su ih odvozili

 

“Sada možemo ići u sljedeći korak, s novom naredbom oko pješačkih zona. Nama je i dalje plan da 22. travnja ovdje proglasimo pješačku zonu. Dodao je i da se radi na povećanju broja parkirnih mjesta na zapadnom ulazu

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.