‘Tiha koalicija Bandića i HDZ-a’ priječi rješavanje imovinsko pravnih pitanja u Zagrebu

Autor: hina

Špremovo obrazloženje Margareta Mađarić (HDZ) u raspravi je nazvala 'tipičnom pričom SDP-a, koji u svim gradskim problemima odgovornost prebacuje na HDZ ili vladu'.

Prijedlog izmjena Odluke o prodaji stanova, garaža i garažnih mjesta u vlasništvu Grada Zagreba, koji se po drugi put danas našao pred gradskim vijećnicima, ponovno nije dobio potporu Gradske skupštine, uz obrazloženje da nije dostavljeno pozitivno mišljenje Ministarstva pravosuđa, odnosno da nije u skladu sa zakonom.

Predložene izmjene odnose se na omogućavanje prava prvokupa, koje bi pripalo bespravnim korisnicima stanova sa statusom hrvatskih branitelja te ostalih socijalnih skupina, ali samo pod uvjetom da sudjeluju u natječaju i da prihvate najvišu ponuđenu cijenu. Isto tako, bespravni korisnici 1300 gradskih stanova dužni bi bili prije sklapanja kupoprodajnog ugovora podmiriti troškove parničnog i ovršnog postupka, kao i troškove vezane za korištenje stana.

Iako su izmjene Odluke od Ministarstva branitelja dobile pozitivno mišljenje, Ministarstvo pravosuđa u svome je očitovanju naglasilo da ih treba prvo detaljno razraditi Zakonom o hrvatskim braniteljima, a tek nakon toga dodatnim podzakonskim aktima ili odlukom ove vrste.

“Mi bez suglasnosti ministarstava ne možemo ništa”, rekao je predsjednik Skupštine Boris Šprem, koji je ustvrdio i nekooperativnost nekih ministarstava sa skupštinom, zbog, kako je rekao, tihe koalicije zagrebačkog gradonačelnika i HDZ-a.

Špremovo obrazloženje Margareta Mađarić (HDZ) u raspravi je nazvala “tipičnom pričom SDP-a, koji u svim gradskim problemima odgovornost prebacuje na HDZ ili vladu”.

“Nakon 11 godina SDP-ove vlasti, pogledajte kako se živi u ovome gradu”, rekla je HDZ-ova zastupnica.

Zastupnici su prihvatili, bez rasprave, prijedlog gradske uprave o broju etaža koje se mogu ozakoniti na nezakonito izgrađenoj zgradi. Budući da je na području Grada Zagreba evidentirano niz obiteljskih građevina s dodatne dvije etaže od kojih druga ne odgovara standardima potkrovlja, prihvaćen je prijedlog da se omogući legalizacija građevina s jednom etažom više od kojih je posljednja etaža potkrovlje.
Odgođena je rasprava o prijedlogu zaključka o kupnji nekretnina za izgradnju Branimirove ulice s komunalnom infrastrukturom na potezu od Zavrtnice do Heinzelove do donošenje rebalansa proračuna za 2011.

Jednoglasno prihvaćenim, bez rasprave, prijedlogom zaključka o sklapanju Protokola o prijateljstvu između Grada Rima i Grada Zagreba uređuje se suradnja u ostvarivanju zajedničkih interesa i unapređivanja područja bitnih za razvoj obaju gradova s naglaskom na jačanje kulturnih veza te promicanje razmjene znanja, književnosti i jezika obaju naroda.

Iduća sjednica Gradske skupštine zakazana je za 29. studenoga.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.