Pexels

STIŽE VRHUNAC ALERGIJE NA AMBROZIJU: Ako je ne uklonite oko kuće, prijete vam goleme kazne!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Vrhunac sezone alergije na ambroziju je pred vratima, a alergičari probleme već osjećaju. Kako bi se usporilo njezino širenje, važno ju je uklanjati prije početka cvatnje, a to je i zakonska obveza. Ne učinite li to na vrijeme, platit ćete kaznu. Da u Zagrebu ne bude površina pod ambrozijom, brinu se poljoprivredni redari.

“Nakon prijave izlazimo na teren i ako je potrebno, obavještavamo vlasnike zemljišta. Daje im se rok, obično od 10 dana i ako ne postupe po toj obavijesti, piše se prekršajni nalog i naplaćuje im se kazna”, rekla je Marija Profozić, poljoprivredna redarka Grada Zagreba.

Uklanjanje ovog visokoalergogenog korova zakonska je obveza svih vlasnika javnih i privatnih površina.

Za neodržavanje zemljišta propisane su kazne od 500 do 15.000 kuna za fizičke osobe te od 10.000 do 30.000 kuna za pravne osobe.

Najvažnije je ambroziju ukloniti prije početka cvatnje čupanjem biljke zajedno s korijenom.

“Idealno bi ju bilo redovito čupati, kositi ili preoravati zemljište. Može se i kemijskim sredstvima, ali najbolje je mehanički kako bi s suzbila do kraja”, kaže Profozić.

U zraku su trenutno prisutne umjerene vrijednosti peludi ambrozije.




“Za nekoliko dana očekujemo visoke vrijednosti i takve će se zadržati do kraja kolovoza, početka rujna, odnosno 10. rujna će početi padati prema umjerenim vrijednostima. Sve to također ovisi o vremenskim uvjetima”, rekla je Ana Večeraj iz Zavoda “Dr. Andrija Štampar”.

Prve simptome alergičari već osjećaju.

Jedna stabljika ambrozije otpušta i do osam milijuna peludnih zrnaca na godinu i proizvodi velik broj sjemena.




“Zato se jako brzo i rasprostranjuje. Prisutna je kod nas na sve širim područjima i sve češće je pronalazimo u primorskim dijelovima i ide sve više prema jugu”, rekla je Večeraj.

Zato je najvažnije ambroziju ukloniti na vrijeme, pišu vijesti.hr.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.