fbpx

Smjena liječnika iz KBC Dubrava zbog politikantskih razloga

Autor: Hina/ A. R.

"Smatramo vrlo nekorektnim pokušaj sanacijskog upravitelja KB Dubrava Dragana Korolije Marinića, da kolegi Nikoliću izvanredno otkaže ugovor o radu, presuđujući mu, prije završetka inspekcijskog nadzora, krivnju za smrt pacijenta za koju se naknadno utvrdilo da kolega Nikolić nije odgovoran".

Inicijativna skupina Hrvatske udruge bolničkih liječnika u osnivanju pokrenula je potpisivanje Peticije za opoziv odluke o razrješenju Jadranke Morović-Vergles i Leonarda Patrlja s mjesta predstojnika klinika u KB Dubravi, te za smjenu sanacijskog upravitelja u KB Dubravi Dragana Korolije Marinića.U peticiji se od ministra zdravlja Rajka Ostojića traži da hitno opozove odluku o smjeni Morović-Vergles s dužnosti predstojnice Klinike za unutarnje bolesti i Patrlja s dužnosti predstojnika Klinike za kirurgiju te da ih se vrati na dosadašnje dužnosti.

“Njihova smjena nije utemeljena na stručnim i ljudskim kvalitetama, nego na političkim ili, bolje rečeno, politikantskim razlozima”, navodi se u peticiji koju je do sada, kažu organizatori, potpisalo više stotina liječnika. Izražava se i “krajnje negodovanje zbog lažnih optužbi” iznesenih na račun pročelnika Odjela za torakalnu kirurgiju Igora Nikolića.

“Smatramo vrlo nekorektnim pokušaj sanacijskog upravitelja KB Dubrava Dragana Korolije Marinića, da kolegi Nikoliću izvanredno otkaže ugovor o radu, presuđujući mu, prije završetka inspekcijskog nadzora, krivnju za smrt pacijenta za koju se naknadno utvrdilo da kolega Nikolić nije odgovoran”, stoji u peticiji.


Organizatori potpisivanja peticije tvrde da su međuljudski odnosi u KB Dubravi toliko narušeni da ugrožavaju kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite bolesnicima.

“Krivnju za takvo stanje snosi vodstvo bolnice na čelu s Korolijom, koje se našlo nasuprot golemoj većini liječnika kliničke bolnice, ali i nasuprot liječničkoj etici i ljudskom dostojanstvu”, navode potpisnici koji podržavaju zahtjev kolega iz KB-a Dubrava za neopozivom smjenom sanacijskog upravitelja.

Potpisivanje peticije iniciralo je desetak liječnika, zaposlenih u zagrebačkim bolnicama – KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KB-u Dubrava, KB-u Merkur i KB-u Sveti Duh, koji najavljuju da će potpisivanje peticije organizirati u svim hrvatskim bolnicama gdje očekuju više od tisuću potpisa bolničkih liječnika.

Inicijatori peticije prozvali su sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića da im onemogućava potpisivanje peticije za vrijeme radnog vremena, iako je za to potrebno samo nekoliko minuta.

Giljević je rekao Hini kako je informiran da su predstojnici klinika dobili dopis s potpisom udruge koja ne postoji, da se na stručnim sastancima traži potpisivanje “nekakve peticije koja ima nekakve veze s radnim odnosima”.

Za takve i slične aktivnosti potreban je dogovor s Upravom bolnice, ističe Giljević.
“I to je demokracija”, bio je komentar ministra zdravlja Rajka Ostojića na peticiju. Na upit o smjenama u KB-u Dubrava, rekao je kako će se “taj slučaj riješiti na drugostupanjskom mišljenju, odnosno o tome će odluku donijeti Sanacijsko vijeće KB-a Dubrava”.

Uvjeren sam da će sve biti po zakonu, poručio je Ostojić iz Pule, gdje je danas otvarao Odjel hitne medicine.

Neslužbeno se doznaje da na današnjoj sjednici Sanacijskog vijeća KB-a Dubrava nisu razmatrane žalbe smijenjenih liječnika, niti se razgovaralo o statusu sanacijskog upravitelja.
Autor:Hina/ A. R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.