Skulptura Marije Jurić Zagorke na restauraciji u ALU

Autor: M.P.Š.

Nakon što je 1. siječnja devastiran spomenik Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici, kip je privremeno preseljen na restauraciju u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Ilici i za desetak dana trebala bi biti na svojoj 'staroj poziciji'.

Prema informaciji iz Ureda za prostorno uređenje, izgradnju, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, restauracija se obavlja na temelju ugovora o održavanju spomenika. Za vrijeme radova bit će prisutan i sam autor spomenika, Stjepan Gračan, koji je izradio kip 1990. godine, a sve kako bi se osiguralo poštivanje i praćenje osnovne umjetnikove ideje.
Da podsjetimo, zagrebačkoj policiji dojavljeno je oko podneva 1. siječnja 2012. da je uništen dio spomenika prvoj hrvatskoj novinarki i najčitanijoj književnici. Nepoznati počinitelj, ili više njih, slomio je, naime, držak kišobrana koji je sastavni dio skulpture.
Za nepoznatim vandalom se još traga.

Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.