Šareni Zagreb: Atraktivni Cest is d’Best uveseljava zagrebačke ulice

Autor: hina

Održat će se i nekoliko tradicionalnih akcija, utrka smetlara u trokolicama, utrke beba, 'usporka' bicikala, utrka konobara i Pastelizacija pločnika. Ove godine će se u suradnji s Konfucijevim institutom kroz više radionica, likovnih instalacija i akcija posjetiteljima približiti kineska kultura.

Nastupima u središtu Zagreba u četvrtak je počeo 18. Međunarodni ulični festival Cest is d’Best, koji će svoju punoljetnost obilježiti sedmodnevnim ‘tulumom’, na kojemu će građane zabavljati više od 500 glazbenih, likovnih i scenskih umjetnika te tridesetak uličnih performera.Na prostoru Strossmayerovog šetališta, Trga bana Josipa Jelaćića, Trga Petra Preradovića, Zrinjevca, Arena Centra te Tkalčićeve, Gajeve i Bogovićeve ulice program festivala počinje svaki dan od 11 sati ujutro, a traje do kasno u noć.

Početak festivala najavile su prve likovne instalcije još sinoć – na Trgu bana Josipa Jelačića postavljena je likovna instalacija Art Walk, a na stepeništu Dolca pastelizacijom je napravljen 3D tunel koji kao da vodi ispod ispod najpoznatije zagrebačke tržnice.

Već za prvi dan festivala priređeno je oko sto sati programa, među kojima je i dvadesetak performerskih nastupa, plesni program “Tango pod zvijezdama”, likovne radionice i igraonice te nekoliko koncerata. Na Cvjetnom placu od 21 sat nastupa novosadski bend “The Frajle”, a potom na Jelačić placu virovitička rock grupa “Vatra”. Idućih dana na Cestu će nastupiti Jura Stublić i Film, Zabranjeno pušenje, Picksiebneri, Mayales i drugi.

Pod zajedničkim nazivom “Tko će vam vratiti osmijeh na lice” u performerskom dijelu programa nastupit će njemački žongler i vješti manipulator šeširima Mr. Banana, talijanski poetski klaun s glazbenim talentom Luca Bellezze, izraelski akrobat, plesač, klaun, žongler i rock zvijezda Asaf’n Roll. kanadski akrobatski duet sestara blizanki The Kif-Kif Sisters, irsko-talijanski pantomimičarski duet The Beat Brothers, izraelski glazbeni kvartet s cirkuskim vještinama Asphalt Exodus, nizozemski didgeridoo glazbenik Segnor Marcusen. Bit će tu i australsko-hrvatski cirkusko akrobatski one man show Jacka Flasha, ulični kabaret u izvedbi hrvatskog cirkuskog kvarteta Cirkorama te makedonska u srebrno obojena Teatrosk grupa.

Održat će se i nekoliko tradicionalnih akcija, utrka smetlara u trokolicama, utrke beba, ‘usporka’ bicikala, utrka konobara i Pastelizacija pločnika. Ove godine će se u suradnji s Konfucijevim institutom kroz više radionica, likovnih instalacija i akcija posjetiteljima približiti kineska kultura.

Na improviziranim kolicima centrom će šetati Lutajući klavir, održavat će se Vesela školica hrvatskog znakovnog jezika, iznenadni koncerti urbane gange, ponovno će biti aktivan i Centar za hitne i sitne popravke raspoloženja, Margareta Peršić pripovijedat će u Uspinjači, a djeca i volonteri udruge “Klub dobre vibracije” pokazat će da oštećenje sluha nije prepreka za uživanje u glazbi. Priprema se i akcija oslikavanja ‘željeznih Franceka’ na Zrinjevcu i Britancu u izvedbi kreativaca iz Pimp My Pump.

Program na pozornici na Cvjetnom placu završavat će se nastupima stand-up komičara, a posjetitelji će ubacivanjem novčića moći iz “Poetry Boxa” odabrati stihove koje žele čuti, od Jesenjina, Lorce i Carvera do Krleže, Šimića i Tadijanovića. Zrinjevac je i ove godine zamišljen kao cjelodnevna obiteljska priča i tamo će se tijekom dana održati program za najmlađe posjetitelje, likovne radionice, igraonice, nastupi klaunova, pričaonice, predstave, koncerte.




Tijekom stanke u središtu grada program se nastavlja u Arena centru, radi čega je svakoga dana od 14 do 17 sati na relaciji Zrinjevac – Arena – Zrinjevac organiziran besplatni prijevoz autobusima.

Festival organizira i biciklističke patrole koje će do 10. lipnja obilaziti različite zagrebačke četvrti i u kratkim zadržavanjima donijeti dio festivalskog duha. U patrolama sudjeluju volonteri iz deset država koji dolaze u sklopu suradnje sa Centrom za osobni i profesionalni razvoj Syncro.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.