fbpx

SANADEROV SPIN DOKTOR U BANDIĆEVOJ KAMPANJI: Troši se iznad doniranoga

Autor: Eva Grgić

U jeku su izborne kampanje za europske izbore, a najzanimljivije stavke u njima i ovaj su puta platne liste, odnosno liste donatora. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i njegova stranka Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti za svoju je kampanju prikupila nešto više od pola milijuna kuna, a potrošila je gotovo duplo više.

Sanjin Strukic/PIXSELL

 

Od ukupnih 519 tisuća kuna koje su prikupili do 18. svibnja 2019., najviše – 90 tisuća kuna – je donirala Helvetia d.o.o. iz Zagreba. Tvrtka je u vlasništvu Darka i Saše Milić stoji iza lanca kafića Lotus bar. Osim ove najizdašnije, većina donacija dolazi od fizičkih osoba. Po 30 tisuća kuna Bandićevoj stranci donirali su Nikola Tomurad, inače potpredsjednik Foruma mladih Bandićeve stranke, Nenad Predovan, politički tajnik stranke, te izvjesni Marijan Kušeković iz Sesveta. Filip Radoš dao je 25 tisuća kuna, a 20 tisuća kuna donirao je Zlatko Maletić, javnosti poznat kao bivši partner Vlatke Pokos i poduzetnik koji je stajao iza ugostiteljskih objekata u centru Zagreba poput Floresa i Oranža te restorana Vip na Cvjetnom trgu. Na Maletića je 1999. izvršen i neuspjeli atentat. I njegova supruga Gioia Maletić dala je 20 tisuća kuna. Isti iznos donirao je Nebojša Bulka, a prema dostupnim izvorima, djelatnik je Bandićeve stranke. Među donacijama od pet tisuća kuna je i ona Patrika Šegote, novog direktora Gradskih groblja i člana Bandićeve stranke. Pet tisuća kuna donirao je Petar Pripuz, Bandićev suoptuženik iz afere Agram, koji je poslovno carstvo sagradio na biznisu s otpadom. Reputaciju zagrebačkog ‘kralja otpada’ stekao je kao jedan od vlasnika i predsjednik uprave C.I.O.S. grupe, koja se bavi skupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada.


Tvrtka koju vodi nekadašnji glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček naplatio je  usluge promidžbe svoje firme Plava jabuka d.o.o. nešto manje od 830 tisuća kuna, penosi tportal.hr.  Osim toga, potrošio je Bandić i dodatnih 130 tisuća na oglašavanje, iako je jasno kako već i onih 830 prelazi sumu donacija koje je njegova stranka dobila.

Tvrtka posluje od 2011. te ima jednu zaposlenu osobu, dok je u 2017. Maček zabilježio višestruko više prihode nego ranijih godina. Uprihodio je nešto više od 1,1 milijun kuna, uz neto dobit od gotovo 300 tisuća kuna.

“Imam svoje male firme i bavim se političkim marketingom, strateškim i kriznim komuniciranjem, kao i digitalnim operacijama, projektima i aplikacijama. Radim na vrlo ozbiljnim i ciljanim projektima. Listu klijenata, kao i u slavno doba koncem dvijetisućitih, ne namjeravam otkriti… Nisam kao drugi kolege iz struke i ne radim za sebe, nego za klijente.”, rekao je za Tporal.hr. Maček je u aferi Fimi media bio nepravomoćno osuđen zbog izvlačenja novca za crni fond HDZ-a, no presuda je pala te je u tijeku novo suđenje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.