Salezijanska osnovna škola po prvi put u Zagrebu: Nijedno dijete neće biti odbijeno

Autor: hina

Utemeljitelj salezijanaca sv. Ivan don Bosco rodio se 1815. u Italiji. Družbu za odgojni rad s djecom i mladeži, osobito najsiromašnijima, utemeljio je 1854. u Torinu, a nazvao ju je salezijancima po ženevskom biskupu sv. Franji Saleškome.

Zagreb će početkom nove školske godine 2014./2015. postati bogatiji za još jednu, drugu katoličku osnovnu školu, ali prvu salezijansku, najavila je obnašateljica dužnosti ravnateljice škole u osnutku Dunja Hohnjec.
Riječ je o školi koju pokreće Udruženje salezijanaca suradnika mjesnog središta Jaruna, a njezino pokretanje odobrili su i svećenici salezijanci koji djeluju u Zagrebu, rekla je Hohnjec u razgovoru za Hinu.

Škola će raditi po programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, od kojega je dobila prva odobrenja, a cjelokupna dokumentacija trebala bi biti upotpunjena početkom školske godine.

Hohnjec najavljuje da će se nastava održavati na Jarunu u prostorijama crkve Duha Svetoga. Prijave su počele u petak, 20. lipnja, a dosad je prijavljeno 14 djece, i djevojčica i dječaka.

Prostorije crkve u kojoj će se od početka rujna održavati nastava imaju površinu oko 200 četvornih metara, a u njima će biti i dnevni boravak i potrebna kuhinja.

Taj je prostor samo privremeni jer su organizatori u potrazi za novom lokacijom u kojoj bi se nastava održavala možda već početkom školske godine 2015./2016. Budući da su svećenici salezijanci u Zagrebu najzastupljeniji u gradskim četvrtima Knežiji i na Jarunu, u obzir dolaze lokacije na Jarunu, Knežiji, Staglišću ili u Horvatima, kaže Hohnjec.

Na upit mogu li školu pohađati i djeca iz drugih gradskih četvrti Hohnjec kaže da nijedno dijete neće biti odbijeno, ali u takvim bi se slučajevima roditelji morali sami pobrinuti za prijevoz djeteta.

Prva osnovna salezijanska škola u Zagrebu, ujedno i prva njihova škola u Hrvatskoj, ponudit će djeci polaznicima “cjelovit odgoj, kvalitetnu izobrazbu, radosno odrastanje i upoznavanje Isusa”, izjavila je Hohnjec.




Dosad su salezijanci, koji su na hrvatskim područjima prisutni cijelo stoljeće, imali Salezijansku klasičnu gimnaziju u Rijeci, a u Zagrebu trenutno djeluje Katolička osnovna škola na Peščenici pod vodstvom karmelićana.

Prvi salezijanci u Zagreb su stigli 1922. na poticaj tadašnjeg nadbiskupa Antuna Bauera, i to u Nadbiskupski konvikt u Vlaškoj ulici. Prije toga djelovali su u Rovinju od 1913. te u Rijeci od 1918. godine. Izvorno se najviše bave odgojem mladeži, ponajprije dječaka i mladića.

Danas su salezijanci u Zagrebu najaktivniji u Župi Marije Pomoćnice na Knežiji i u Župi Duha Svetoga na Jarunu, a studentski kapelan salezijanac godinama je zadužen za duhovni život zagrebačkih studenata.




Utemeljitelj salezijanaca sv. Ivan don Bosco rodio se 1815. u Italiji. Družbu za odgojni rad s djecom i mladeži, osobito najsiromašnijima, utemeljio je 1854. u Torinu, a nazvao ju je salezijancima po ženevskom biskupu sv. Franji Saleškome.

Don Bosco je svetim proglašen 1934., papa Ivan Pavao II. proglasio ga je 1988. ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.