Put pod noge i u Samobor na srednjovijekovnu bitku i feštu

Autor: M.P.Š.

LIjepo vrijeme idealno je za posjet Samoboru, odnosno samoborskoj livadi Vugrinščak gdje danas točno u 15 sati počinje velika bitka kod Samobora, odnosno demonstracija prave koja se dogodila davne 1441. godine. Na manifestaciji će biti puno zabavnog sadržaja za odrasle i djecu, a nudit će se i srednjovijekovna hrana

Grad Samobor, Samoborski muzej, Turistička zajednica Samobora, Vitezovi zelingradski i Udruga ‘Oživljena povijest’već sedmu godinu organiziraju ovu manifestaciju koju svake godine dođe vidjeti sve više posjetitelja iz Samobora, Zagreba i okolice.

Tako će na samoborskoj livadi Vugrinščak biti uprizorena bitka između vojske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića. U bitci će sudjelovati Vitezovi zelingradski, Red srebrnog zmaja, Zlatni kalež, Anno Domini Koprivnica, Koprivnički mušketiri i haramije te glumci iz Samobora, a bit će odjeveni u replike oklopa i verižnjača iz 15.stoljeća.

Na livadi će biti postavljen vojni tabor s utvrdama, mačevaocima, streličarima, kuburašima, konjanicima, oklopljenim vitezovima i ranarničkom službom, kao i bojnim spravama poput katapulta, balista i vatrenih kugli.

Nakon bitke dolaze vojskovođe i pratnja do kraljice te poraženi vojskovođa polaže zastavu i priseže na vjernost. Kaštelan objavljuje svima prisutnima da je bitka završila i da su pozvani na gozbu i veselicu. Radost pobjede uveličat će parada bijelih pastuha, viteza plesača i čarobne glazbe.

Jelo će se dijeliti iz velikih kotlova kuhane kaše pripremljene po starom receptu.

Na sajmu će biti majstori i njhovi proizvodi: klobučar, košaraš, krušarice, travar, medičar, coprnica, sitar, srednjovjekovne igračke, kovač, drveni mačevi, štitovi, srednjovjekovno drago kamenje, kupinovo vino, viteška oprema, kacige, oklopi, rukavice, pučka obleka, aromatično bilje itd. . Slikari će oslikavati prizore bitke, notar izdavati svjedočanstva da ste bili na bitci, oprost grijeha (počinjenih i budućih) po pristupačnim cijenama, dok ćete kod medičara moći kupiti konjiće (crvene i zelene) zaraćenih vojski.

U podne počinju radionice streličara, kuburaša, mačevalaca i srednjovjekovne kulinarske vještine, dvorski plesovi i kazalište lutaka, u 14:30 počinju pripreme, a u 15 sati sama bitka. Nakon bitke u 16 sati četiri bijela pastuha lipicanerske barokne raskoši izvest će glazbeno scenski prikaz ‘Začarani’.




Samoborski muzej u nedjelju 4.ožujka 2012. otvoren je za posjetitelje od 10-18 sati, a ondje možete razgledati izložbu Ivane Pavlović ‘Portreti-Bitka kod Samobora 2011’.

Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.