Borna Filic/PIXSELL

Predstavljen projekt ‘Mreža za mlade Grada Zagreba – za socijalno uključivanje’

Autor: Hina

U zagrebačkoj gradskoj upravi predstavljen je u četvrtak projekt “Mreža za mlade Grada Zagreba – za socijalno uključivanje”, koji je s nešto malo manje od 700.000 kuna financiran nepovratnim novcem iz Europskoga socijalnog fonda, a omogućit će potporu za najmanje 60 mladih koji će izaći iz domova i stambenih zajednica te onih koji su u svojim obiteljima ali im prijeti opasnost od napuštanja srednjoškolskog obrazovanja.

“Projekt je usmjeren mladima s problemima u ponašanju koji se nalaze u domovima i stambenim zajednicama, kojima predstoji izlazak iz tih oblika skrbi, kao i mladima s problemima u ponašanju u srednjim školama kojima prijeti opasnost od napuštanja obrazovanja”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstavljajući projekt na konferenciji na novinare u gradskoj upravi.

Istaknuo je da će se tim projektom kroz 18 mjeseci poduprijeti najmanje 60 mladih osoba. Među ostalim, provest će se savjetovanje, individualne i grupne psihosocijalne aktivnosti za podizanje zapošljivosti.

Rekao je da je u Zagrebu, prema popisu stanovništva 2011., bilo nešto više od 87.500 mladih u dobi od 15 do 24 godine. Istaknuo je da je prošle godine u srednje škole upisano 35.500 djece te da njih 3323 ima problem u ponašanju. “Dakle, devet posto. To nije malo i zato je ovo hvale vrijedan projekt”, rekao je Bandić.

Zahvalio je pročelnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romani Galić te partnerskim organizacijama u provedbi tog projekta: udrugama “Igra”, “Ambidekster klub” i “Hrabri telefon” te Udruženju “Djeca prva”. Rekao je da su to organizacije koje godinama djeluju na području Zagreba, a prepoznate su po radu s djecom i mladima te njihova uloga u tom projektu čini iznimnu vrijednost.

Gradonačelnik Bandić rekao je da je taj projekt jedan od 20-ak koji su u ovlasti samo jednog ureda – Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, i koji su usmjereni prema socijalno ugroženim sugrađanima, a za koje je Grad Zagreb ili kao nositelj ili u partnerstvu s organizacijama civilnog društva u posljednje četiri godine dobio oko tri milijuna kuna iz natječaja Europskoga socijalnog fonda i programa Europske unije.

“Time dokazujemo da smo se aktivno usmjerili prikupljanju sredstava Europske unije čime upotpunjujemo standard pružanja usluga našim sugrađanima”, poručio je gradonačelnik.




Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je kako nema podataka koliko je djece napustilo srednjoškolsko obrazovanje, a to znači da ne znaju “koliko djece gubimo iz vida”.

“Ova podrška zapravo znači da ćemo djeci koja izlaze iz domova i stambenih zajednica pružiti mentorstvo, pratiti ih i učiti ih nekim osnovnim životnim vještinama. Postoje i posebni programi i softveri koji će se raditi za tu djecu i koji će im davati potrebne informacije”, rekla je.

Galić je rekla da je projekt usmjeren i na djecu koja su u svojim obiteljima, ali imaju neki poremećaj u ponašanju i prijeti im izlazak iz srednjoškolskog obrazovanja, trogodišnjega ili četverogodišnjeg.




“Znamo koliko je obrazovanje važno i zato će djeca dobiti podršku, mentorstvo, da mogu individualno ili grupno razgovarati s osobama koje će biti angažirane kako bi nam djeca ostala u sustavu”, objasnila je.  Dodala je da će se nakon toga djecu pripremati za tržište rada, za razgovor s poslodavcima, pisanje životopisa i sve drugo što je važno za tržište rada.

Galić je rekla da će projektom biti obuhvaćeno najmanje 60 mladih iz Novog Zagreba jer ondje djeci i mladima socijalna potpora najviše nedostaje, a nakon toga projekt će se proširiti na cijeli Zagreb.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.