fbpx

Pao Bandićev Manhattan! Je li ovo kraj saveza HDZ-a i Bandića?

Autor: Dnevno

Maratonska i burna sjednica zagrebačke Gradske skupštine napokon je završena i to na neočekivan način. Naime, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je preostalih 11 HDZ-ovih amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a jer nisu bili u javnoj raspravi. A na glasovanju, koje se čekalo cijelo jutro, od 49 zastupnika njih 31 glasovalo je protiv GUP-a, dok je njih 18 glasovalo za GUP.

“Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane”, stoji u gradonačelnikovu očitovanju na amandmane.

Kako će se ovaj rasplet događaja odraziti na savez HDZ-a i Milana Bandića ostaje tek za vidjeti. Uglavnom, vjerujemo da će se sve ubrzo rasplesti, a u međuvremenu gradska oporba likuje.


Kako je tekla burna sjednica te glasovanje O GUP-u, možete pročitati OVDJE:

13:30 Od 49 zastupnika, protiv GUP-a je bio 31 zastupnik, a za njega je glasovalo njih 18.

13:24 U tijeku je glasovanje za 11 amandmana HDZ-a.

12:50 Nakon što je Gradska skupština postigla kvorum, HDZ-ov Kazimir Ilijaš zatražio je stanku od pola sata. Sjednica će se nastaviti u 13:20. Kako javlja reporter Jutarnjeg, predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet pozvao je Ilijaša k sebi na dogovor.

Ljerka Mintas-Hodak iz Bandićevog kluba kazala je nakon objave stanke da je ova situacija nedopustiva.

12:45 Milana Bandića novinari su pitali da komentira situaciju u Skupštini. “Ja sam lakonski đak”, kazao je Bandić ne odgovarajući konkretno na pitanje.
12:43 Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prozvao je u utorak zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandić i premijera Andrej Plenković da rade cirkus od Gradske skupštine i Zagreba te je pozvao zastupnike da odbiju izmjene i dopune GUP-a.

“Ovo što rade gradonačelnik Milan Bandić i premijer Andrej Plenković je cirkus od Gradske skupštine i Zagreba”, kazao je Maras novinarima prije sjednice Skupštine na kojoj bi se trebalo glasati o preostalih HDZ-ovih 11 amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a, koje je gradonačelnik odbio.

12:40 HDZ-ov Kazimir Ilijaš ispred Gradske skupštine rekao je da se sjednica nastavlja i da HDZ ostaje pri svojim stavovima.
“Nastavlja se sjednica Skupštine. HDZ je velika stranka, mi kod svojih stavova ostajemo i oni su nepromjenjivi”, rekao je i nije htio otkriti kakav je stav gradonačelnika Milana Bandića.

“Sve ćete vidjeti na glasanju”, dodao je.

12:35 Cijela zagrebačka Gradska oporba došla je u utorak pred zgradu Vlade i traže od premijera Andreja Plenkovića da donese konačnu odluku o GUP-u. Podsjetimo, zbog nedostatka kvoruma danas je dva puta odgađan početak sjednice Skupštine.

11:45 propao je i novi pokušaj da počne sjednica. U dvorani je samo 23 zastupnika i dalje nema bandićevaca i HDZ-ovaca. sjednica je odgođena do 12:0 sati.

11:00 Oporbeni zastupnik Tomislav Tomašević na Facebooku je objasnio što se događa u Skupštini.

“Kasni sjednica Skupštine jer nema nijednog zastupnika vladajuće većine. Besramna politička trgovina HDZa i Bandića oko GUPa je i dalje u tijeku!”, napisao je Tomašević.

10:40 Odmah je utvrđeno da su prisutna samo 25 zastupnika i da nema kvoruma za koji je potrebno 26 zastupnika. Kvorum su zapravo srušili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a kojih nema dovoljno. Proglašena je stanka do 11:45 sati, piše Index.

10:27 Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek u utorak je, uoči početka nastavka sjednice Gradske skupštine, komentirao moguće opcije oko GUP-a. “Više je opcija, od povlačenja do glasanja. Sumnjam da će gradonačelnik dozvoliti da mu GUP padne jer ga ne bi onda mogao vratiti za tri mjeseca na dnevni red, a on očito ima određene obaveze prema investitorima s kojima se dogovorio kako bi osigurao zapravo taj prostor Velesajma i hipodroma da se krene u prenamjenu, da se krene u rušenje, sravnit će ga sa zemljom i pripremiti za građevinske radove”, kazao je Petek.

10:20 Gradski zastupnik HDZ-a Ivan Čelić je u utorak, uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine kazao kako neće povući amandmane kako je to od njih tražio njihov koalicijski partner zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, javlja N1.

08:00 Za danas postoje tri scenarija. Prvi je glasanje o GUP-u, u kojem bi zastupnici HDZ-a glasali ‘za’ te bi GUP prošao. Drugi scenarij je glasanje ‘protiv’ zastupnika HDZ-a, pri čemu bi GUP ‘pao’. Posljednji scenarij je onaj u kojem zagrebački gradonačelnik Milan Bandić povlači GUP s dnevnog reda prije glasanja.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.