fbpx

Osnovana udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja

Autor: Zagrebancija/Borna Merkaš

Problem se nije javio samo u Zagrebu, nego je prisutan i u cijeloj Hrvatskoj.Pravilnici nisu previše strogi, dovoljno je da imaju pristanak vlasnika kuće ili zgrade i mobilni operateri mogu postaviti baznu stanicu gdje žele.

Osnovana je udruga za zaštitu od zračenja i ne bavi se samo zračenjima mobitela i baznih stanica, nego će se morati postupati po pravilima i uvjetima koje udruga propiše.

Krovovi stambenih zgrada i neboderi su puni baznih stanica koji niknu doslovno preko noći.

Problem se nije javio samo u Zagrebu, nego je prisutan i u cijeloj Hrvatskoj.


Pravilnici nisu previše strogi, dovoljno je da imaju pristanak vlasnika kuće ili zgrade i mobilni operateri mogu postaviti baznu stanicu gdje žele. Za građane i njihovo zdravlje nitko nije vodio računa, ali to se sada mora promijeniti jer je osnovana udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja.

Građani se javljaju svakodnevno sa sličnim problemima i pritužbama da je na krovu susjedne zgrade niknula bazna stanica – ispričao nam je Josip Barušić iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja.

Nažalost ništa se nije pomaklo, borimo se i pokušavamo na sve moguće načine. Vodi se ‘rat’ sa udrugom i mobilnim operaterima. Organizirani su razni sastanci s mobilnim operaterima no nažalost ništa se nije pomaklo. Iako mobilni operateri i Hrvatska udruga pokretnih komunikacija tvrde kako je razina zračenja u Hrvatskoj manja od europskih normi, iz novoosnovane udruge poručuju kako su u Mađarskoj, Švicarskoj ili Italiji razine zračenja 16 puta manje nego u Hrvatskoj.

U Kini je granica zračenja 16 puta niža nego u Hrvatskoj. Svi mislimo da je Kina država koja ne brine o zdravlju svojih stanovnika, ali očito je Hrvatska daleko iza toga. Postoje gradovi i države u kojima je sve lijepo riješeno, u Salzburgu je dozvoljena granica 160 tisuća puta niža. Ako tamo mobiteli funkcioniraju, funkcionirat će i ovdje – dodao je.

Prvi koraci udruge bit će zahtijevanje donošenja novih pravilnika koji će točno definirati gdje se i pod kojim uvjetima smiju postavljati bazne stanice.

Kao jedan od apsurda udruga ističe činjenicu da mobilni operateri paze na dobrobit ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, no toliku brigu ne pokazuju prema djeci koja borave neposredno uz bazne stanice.
Autor:Zagrebancija/Borna Merkaš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.