fbpx

‘Odluku o prodaji gradskog zemljišta Paviću trebalo bi poništiti’

Autor: Damir Kramarić

Primijetio sam da ptice u Vrbiku lete s krilima postavljenim okomito, jer drugačije ne mogu proći između pregusto načičkanih građevina. Tako će , nažalost, uskoro letjeti i s onu stranu Zagrebačke avenije – kaže Pero Kovačević, nezavisni gradski zastupnik.

Da bi se dovezli do najvišeg nebodera u gradu koji će, sudeći prema nedavnoj skandaloznoj odluci Gradske skupštine, uskoro niknuti na križanju Zagrebačke avenije i Selske ceste, vozači će morati desecima minuta u prvoj brzini militi uskim cestama na kojima i sada, u kvartu bez visokih stambenih zgrada, auti jedva prolaze. No kada u tom rubnom dijelu grada izraste grandiozni ‘Pavićev neboder’ od 34 kata, sve prilazne ceste satima će biti zakrčene.

Stanovnici tog kvarta tada će, zasigurno, u zrak početi ispaljivati rakete kako bi raskošnim vatrometom pozdravili otvaranje ‘zagrebačkog Eiffelovog tornja’, koji će i njihov dotad malo poznati kvart nadaleko i naširoko proslaviti.

Zastupnici tvrde da nisu imali pojma što izglasavaju?


Tako će, otprilike, u najoptimističnijoj varijanti izgledati svečano otvaranje budućeg Pavićevog tornja u jugozapadnom dijelu grada, zgradurine čiju gradnju nitko od stanovnika tog kvarta ne želi, no koji će, unatoč tome, ipak po svemu sudeći uskoro zakloniti Sunce većini žitelja tog kvarta.

– Zastupnici Gradske skupštine tvrde da su greškom glasali za prodaju gradskog zemljišta na kojem će se graditi ta zgrada, no meni je teško povjerovati u to da je ta odluka rezultat najobičnijeg previda. Zastupnici su, naime, prije održavanja Skupštine trebali proučiti materijale, a pritom su morali vidjeti da je Odbor za prostorno uređenje, kao i Odbor za financije, donio negativno mišljenje o prodaji zemljišta na kojem bi se trebao graditi neboder. Unatoč svega, oni su, tobože zbog umora, pogrešno glasali za taj projekt. Ne vjerujem, naprosto, u to, već se pitam kakav se ‘tal’ krije u pozadini te vrlo sumnjive priče – ističe Pero Kovačević, nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini, koji igrom slučaja nije bio na sjednici tijekom koje je prije par dana ‘zabunom’ donesena odluka da se gradsko zemljište proda tvrtki Allegheny Financial, iza koje dijelom stoji vlasnik najveće hrvatske novinske izdavačke kuće(EPH), koji bi tu htio izgraditi nebeski toranj.

Skandal sličan onome zbog kojega su aktivisti blokirali Varšavsku

– Šetao sam nedavno Vrbikom, koji je sve do prije nekoliko godina bio miran zagrebački kvart, no kojega su zadnjih godina zagadile brojne visoke građevine. Tada sam primijetio da ptice u tom dijelu grada nerijetko lete s krilima postavljenim okomito, jer drugačije ne mogu proći između pregusto načičkanih građevina. Takvo što uskoro će vjerojatno viđati i stanovnici Trešnjevka jug. Velika je sramota da se i nakon posljednjih afera s nelegalnim izmjenama urbanističkih planova, na koje sam u zadnje vrijeme upozoravao, opet događaju slični skandali – zaključio je Pero Kovačević, nezavisni zastupnik Gradske skupštine, koji je nedavno od bivše ministrice Zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Marine Matulović Dropulić, zatražio da ništavnim proglasi lokacijske i građevinske dozvole izdate na temelju nezakonitih ispravaka dokumenta prostornog uređenja grada Zagreba, koje je sve donedavno potajno provodila Greta Augustinović-Pavičić, bivša tajnica Gradske skupštine i bliska suradnica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Poput Kovačevića razmišlja i Bernard Ivčić, predsjednik Urbanističkog savjeta Zelene akcije Zagreb, koji također tvrdi da mu nevjerojatno zvuče tvrdnje gradskih zastupnika prema kojima oni nisu znali za što glasuju, kada su izglasali prodaju zemljišta na kojem bi se trebala graditi najviša zgrada u Zagrebu.

Trebali su znati za negativno mišljenje Odbora za urbanizam
– Poznato je da su gradski Odbor za urbanizam, kao i Vijeće gradske četvrti Jug, donijeli zaključak da se na tom području ne smije graditi tako visoke zgrada, jer taj kvart ni po čemu ne zadovoljava urbanističke uvjete . Tamošnje ceste su stare i uske, u tom dijelu grada ne postoji mogućnost za gradnju odgovarajućih prilaznih cesta, a ne postoji ni prostor za parkiranje većeg broja vozila. Unatoč svemu tome, zastupnici su ipak glasovali za gradnju nebodera, što je, u najmanju ruku poprilično čudno i vrlo sumnjivo – ističe Bernard Ivčić, aktivist Zelene akcije Zagreb, koji se složio s ocjenom da bi gradnja tornja u neprikladnom području Trešnjevke jug moglo izrasti u skandal sličan onome u Varšavskoj ulici.

A što se to, doista, dogodilo u prošli ponedjeljak, kada su zastupnici, navodno greškom, glasovali za spornu odluku o prodaji zemljišta tvrtki koja bi s južne strane Zagrebačke avenije željela graditi toranj od čak 34 kata, upitali smo Veru Petrinjak Šimek, jedinu zastupnicu koja je glasovala protiv te sulude odluke.

Bože im oprosti jer ne znaju što čine!
– Vjerujem da se doista radilo o velikom umoru zastupnika, koji zbog toga nisu razumjeli za što glasuju. Ovaj saziv Skupštine trebao je, naime, spriječiti prodaju tog dijela gradskog zemljišta kako bi na taj način onemogućio najavljenu gradnju nebodera, no zbog nekih čudnih okolnosti zastupnici su, svi osim mene, glasovali za prodaju zemljišta. Upozoravala sam ih da to ne čine, no valjda me, zbog umora, nisu čuli. Nadam se, ipak, da ta odluka nije konačna. Trebalo bi ju poništiti, te nanovo o svemu glasovati na jednoj od slijedećih sjednica Gradske skupštine – zaključuje Vera Petrrinjak-Šimek, najstarija, ali i najkoncentriranija zastupnica u Zagrebačkoj skupštini, koja tamo predstavlja Nezavisnu listu Josipa Kregara.


‘Pavićev neboder je projekt koji će narušiti kvalitetu života ljudi’

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.