Na Radiju 101 je u 10 godina ‘oprano 50 milijuna kuna’

Autor: D.Ko.

Stečajni upravitelj sada ima nekoliko opcija od kojih je jedna rasprodaja imovine Radija 101 u cilju namirenja potraživanja vjerovnika, no to neće biti dobra opcija s obzirom da 'imovina Radija 101 vrijedi oko milijun i pol kuna, a potraživanja premašuju 20 milijuna kuna', kazao nam je Perić.

Odlazak Radija 101 u stečaj vrlo je izvjestan, a konačnu odluku donijeti će zagrebački Trgovački sud u utorak na ročištu zakazanom za 9.30 sati.

– Trenutno postoje tri stečajna zahtjeva, jedan od strane bivšeg radnika, a dva od zaposlenika Radija 101. Stečajni postupak u tom trenutku nije više moguće izbjeći, čak i ako isplatimo zahtjeve radnika koji su ih podnijeli. Naime, prema Stečajnom zakonu, dovoljno je ispunjenje jednog od dva razloga koje Zakon propisuje za otvaranje stečajnog postupka, jedan od njih je nelikvidnost, a drugi prezaduženost. Ako i isplatimo stečajne zahtjeve, Radio 101 je prezadužen te je sutrašnje otvaranje stečajnog postupka vrlo izvjesno – rekao je predsjednik Uprave ‘Stojedinice’ Drago Perić, dodajući da će u tom slučaju ‘stečajni upravitelj svima nama dati otkaz’.

Stečajni upravitelj sada ima nekoliko opcija od kojih je jedna rasprodaja imovine Radija 101 u cilju namirenja potraživanja vjerovnika, no to neće biti dobra opcija s obzirom da ‘imovina Radija 101 vrijedi oko milijun i pol kuna, a potraživanja premašuju 20 milijuna kuna’, kazao nam je Perić i dodao da ‘ne zna hoće li Stojedinica otići u povijest jer sada sve ovisi o tome kako će stečajni upravitelj voditi postupak’.

– Djelatnost je bitna, a ne oprema, pa ako odluči da se može provoditi minimum programa propisan zakonom, tada još imamo šanse – objasnio je predsjednik Uprave.

Nelikvidnost i prezaduženost

PDV i dobavljači nisu plaćeni već nekoliko godina, a doprinosi na plaće nisu uplaćeni od početka 2009. Broj radnika i honorarnih suradnika uvelike je premašivao broj koji bi omogućavao normalno zapošljavanje (60 + 60), a samo su troškovi reprezentacije u 2007. iznosili 650.000 kuna.

– Bivši Nadzorni odbor je u zadnjih 10 godina glumio fikus, potvrđivao lažirana izvješća i bilance te se nije niti jednom zapitao gdje su nestali novci, a preko student servisa u tom je razdoblju oprano oko 50 milijuna kuna, što policija i istražuje – veli Perić.




– Danas potraživanja iznose 20 milijuna kuna, od kojih na zaposlenike otpada jedna četvrtina. Najveći vjerovnik je država s 12 milijuna nenaplaćenih kuna, a slijede i brojne domaće tvrtke poput Odašiljača i veza kojima Radio 101 duguje oko 600.000 kuna – rekao je naš sugovornik.

U priopćenju se na kraju navodi kako otvaranjem stečajnog postupka stečajni upravitelj preuzima vođenje poslovanja Radija 101, Upravi prestaje mandat, raspušta se skupština suvlasnika, a svi zaposlenici dobivaju otkaz uz otkazni rok od mjesec dana. Očekuje se da će Radio 101 nastaviti emitirati program i u stečajnom postupku, a prva skupština vjerovnika održat će se u roku od 45 dana.


Izvjesno je, radio 101 sutra odlazi u stečaj




Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.