Patrik Macek/PIXSELL

MARAS O GRADSKOM PRORAČUNU: ‘Ako se netko predomisli u iduća dva dana, to će biti isključivo zbog pritisaka i političke trgovine’

Autor: Hina

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, najavljene za četvrtak, na kojoj se očekuje rasprava o gradskom proračunu za iduću godinu, čelnici zagrebačkog SDP-a Gordan Maras i GLAS-a Anka Mrak Taritaš u utorak su izjavili novinarima u Saboru kako očekuju da u četvrtak neće biti usvojen gradski proračun.

Maras poručuje da Zagrepčani trebaju na izbore za novu Skupštinu, a prođe li ipak proračun mišljenja je da će tu biti posla za DORH.

“Očekujem da se u četvrtak ne usvoji proračun. Do ovog trenutka je 28-ero zastupnika u Gradskoj skupštini govorilo i nisu podnijeli nijedan amandman, pa ako je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić uvjeren da proračun prolazi, ali ne želi izlaziti s imenima koja bi podržala proračun, za mene je to netransparentno i znači igre ispod stola. Ako se netko predomisli u iduća dva dana, to će biti isključivo zbog pritisaka, netransparentne kupovine i političke trgovine”, kaže Maras.

Očekujem da građani Zagreba mogu dati svoj sud kako se vodi zagrebačka Gradska skupština i Grad Zagreb, kao i o tome da se iduće godine više planira za spomenike nego za održavanje vrtića i škola, više se planira za političke suradnje po cijeloj Hrvatskoj, i to za područja iz kojih dolaze zastupnici koji su u Saboru vezani uz aktualnu gradsku vlast. Dok roditelji u Gradu Zagrebu moraju sa svojom djecom slati higijenske potrepštine u škole, nema se što ijedna kuna dati izvan Zagreba, to je moja i poruka zagrebačkog SDP-a”, rekao je Maras.

Maras:  Ako netko promijeni mišljenje, to je pitanje za glavnog državnog odvjetnika

Svaki zastupnik koji promijeni mišljenje nosit će stigmu da su ga HDZ i aktualna gradska vlast kupili. HDZ i gradonačelnik nas, vraćaju u 1995. godinu kada se na netransparentan način moglo kupovati zastupnike kako bi se izmijenila volja građana, istaknuo je.

“Zastupnici SDP-a javno su rekli da neće podržati proračun, a ne postoji nijedan logičan razlog zbog čega bi netko promijenio mišljenje. Ako netko promijeni mišljenje, to je onda pitanje za glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića”, tvrdi Maras.




Mrak Taritaš očekuje zanimljivu i burnu sjednicu. “Vjerujem da proračun neće proći. Još su dva dana preostala za dogovore i usuglašavanja, a vjerujem u uspješnost gradonačelnika koji je uvijek bio vrlo lukav. Ovaj proračun je postavio kao vrlo jasnu ‘navlakušu’. Ja sam pripremila 15-ak amandmana i odustala od svih, jer se njime ne može popraviti proračun, a i dovede vas u situaciju da kaže ‘pa nije problem, ja ću to usvojiti i neću napraviti’. To je već viđeno”, rekla je Mrak Taritaš.

U ovom trenutku u Gradskoj skupštini su 23 ruke za proračun, pet je ruku Neovisnih za ruku koji su rekli da više nisu dio većine i 23 ruke onih koji su se od početka deklarirali kao oporba. Za prolaz proračuna trebaju tri ruke i pitanje je tko će pregaziti svoju karijeru i ime i pritisnuti tipku “za”, dodala je.

Jedino Klub HSLS-a i neovisnih Sandre Švaljek, s po troje zastupnika, mogli bi podržati proračun. “Kolege iz HSLS-a već su nekoliko puta najavili da neće podržati, no, krivu osobu pitate – ja sam bila u stranci čiji je predsjednik 43.000 puta rekao da HNS neće ići s HDZ-om, pa otišao”, kaže Mrak Taritaš.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.