fbpx

Kalinić: Kriminalci koji su zakopali opasni otpad krivi su za smrti trovanjem

Autor: D. K., Hina

Radnici Portun Ferruma ogorčeni su činjenicom da se još uvijek ne zna točan uzrok smrti dvojice kolega, jer još uvijek nije otkriveno čime su se otrovali. Zbog svega, zaposlenici još ne smiju ulaziti u prostorije tvrtke.

Pojašnjavajući svoju danas objavljenu izjavu “da mafija dobro zna tko je kriv za smrt radnika u Jankomiru”, Pavle Kalinić, ravnatelj Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, rekao je za dnevno.hr da je poznato da u Hrvatskoj ne postoji spalionica opasnog otpada, te da je također poznato da “kontraverzni poduzetnici” bačve opasnog otpada već dvadeset godina zakopavaju u šljunak.

Istina se pokušava zataškati

– Širom Hrvatske, ali i u zemljama istočne Europe, postoji na tisuću lokacija na kojima se ilegalno zakapa opasni otpad. Postoje naznake da je takav otpad kriv i za smrt dvojice radnika u podrumu tvrtke Portun Ferrum u Jankomiru – istaknuo je Pavle Kalinić, te dodao da se cijela stvar sada pokušava zataškati.


Tvrdi da njegov ured nije na vrijeme obaviješten o nesreći te da mu nije jasno zašto se na njih pokušava prebaciti odgovornost za slučaj.

– Javna je tajna da postoji mnogo lokacija na kojima se odlaže opasan otpad. Već smo čistili neka mjesta u Zagrebu o kojima smo anonimno obaviješteni, a Ministarstvo je puno prijava za cijelu Hrvatsku, – istaknuo je.

Kalinić je odbacio medijske tvrdnje da je njegov ured trebao organizirati izvlačenje tijela dvojice poginulih radnika, njihovo slanje na obdukciju te uzimanje uzoraka za toksikološko vještačenje.

Radnici ljuti na nadležne službe koje baš ništa ne poduzimaju

– Za vađenje tijela opremljeni su jedino vatrogasci, ako ih je netko mogao izvaditi na tijelima se mogla napraviti i obdukcija – ustvrdio je, dodajući da njegov tim nije nadležan za uzimanje bilo kakvih uzoraka.

Od ljudi koji žive u blizini tvrtke Portun Ferrum dnevno.hr je doznao da su radnici te tvrtke ogorčeni činjenicom da se još uvijek ne zna točan uzrok smrti dvojice radnika. Radnici su, navodno, dobili i informaciju da u Hrvatskoj ne postoje instrumenti koji bi mogli utvrditi čime su se dvojica radnika otrovala. Zbog svega toga, zaposlenici pogona Portun Ferruma, koji se bavi proizvodnjom metalnih cijevi, još uvijek ne smiju ulaziti u prostorije tvrtke.
Radnici umrli od trovanja; čeka se toksikološko vještačenje

Obdukcija je, u međuvremenu, pokazala da su se dvojica radnika zagrebačke tvrtke Portun Ferrum otrovala, no još se ne zna od čega, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji.

“Obdukcijom su u tijelu pronađene promjene karakteristične za slučajeve trovanja, no dok se ne završi toksikološko vještačenje ne može se sa sigurnošću reći od koje supstance su dvojica radnika umrla”, kazala je Hini glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić.
Dodala je da su u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku uzeli uzorke tkiva radi toksikološkog vještačenja.

Dvojica radnika pronađena su mrtva 18. rujna u garderobi u podrumu tvrtke Portun-Ferrum u zagrebačkom Susedgradu. Treći radnik i dvoje policajaca koje je pozvao u pomoć osjetili su slabost i vrtoglavicu.

Stručnjaci Gradske plinare utvrdili su da nije riječ o trovanju zemnim plinom, metanom ili ugljičnim monoksidom.

Autor:D. K., Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.