fbpx

Jedinstveni zahvat hrvatskih doktora: Kirurzi spržili tumor na jetri, prvi u Hrvatskoj

Autor: A.B.

Ideja lokalnog uništavanja tumora spaljivanjem ili zaleđivanjem u svijetu nije nova. Ovim načinom može se izbjeći veliki rez, a manji su i gubitak krvi te oštećenje zdravog dijela jetre.

Spaljivanje tumora u jetri mikrovalovima – to je jedinstveni zahvat koji su obavili kirurzi i radiolozi Kliničke bolnice Dubrava, predvođeni prof. dr. Leonardom Patrljem. Taj način uklanjanja tumora je u prednosti pred drugima zato jer se mikrovalovim šire kroz tijelo u obliku savršene kugle. Metoda se koristi i bez otvarannja trbušne šupljine, odnosno ubadanjem igle u jetru pod kontrolom ultrazvuka, prenosi Večernji.hr.

“Ideja lokalnog uništavanja tumora spaljivanjem ili zaleđivanjem u svijetu nije nova. Ovim načinom može se izbjeći veliki rez, a manji su i gubitak krvi te oštećenje zdravog dijela jetre. Naime, često se i zbog malih tumora mora odstraniti velik dio jetre zbog blizine krvnih žila. Dosadašnje metode nisu omogućavale da se precizno odredi dio tkiva koji će se spaliti, te je postojao velik rizik da se tumor ne uništi u cijelosti. Zbog toga se do sada spaljivanje tumora u jetri koristilo rijetko”, kazao je voditelj kirurškog tima prof. dr. Patrlj.


Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.