Jakuševac ostaje opasna bomba smeća do 2018. godine

Autor: hina

Ne postoji dugogodišnji plan gospodarenja otpadom niti Zagreb ima razvijenu strategiju odlaganja otpada. Smatra kako hitno treba izraditi studiju na koji će se način riješiti to pitanje, upozorava HDZ.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine večeras su prihvatili izmjene i dopune gradskoga prostornog plana po kojim bi se do kraja 2018. produžilo odlaganje smeća na odlagalištu u Prudincu u Jakuševcu.

Pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić rekao je kako su ciljevi i programska polazišta cjelovita sustava gospodarenja otpadom određeni planom gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu do 2015., za koji je potrebno dovršiti postupak strateške procjene utjecaja na okoliš.

Naveo je kako predloženo produljenje roka odlagališta otpada na Jakuševcu osigurava osnovne tehničke uvjete za odlaganje otpada dok se ne donese i ne provede plan gospodarenja otpadom.

Tijekom rasprave Margareta Mađerić (HDZ) upozorila je kako ne postoji dugogodišnji plan gospodarenja otpadom niti Zagreb ima razvijenu strategiju odlaganja otpada. Smatra kako hitno treba izraditi studiju na koji će se način riješiti to pitanje.

– Jakuševac je opasna bomba u Zagrebu – rekla je.

Zastupnici su prihvatili i program održavanja komunalne infrastrukture na području grada Zagreba za ovu godinu, a pročelnik Jelavić kazao je kako se planiran novac za njegovo financiranje od 631,3 milijuna kuna umanjuju za pokriće manjka iz 2009. od 81,884 milijuna kuna. Stoga će se za financiranje komunalnih djelatnosti osigurati 539,4 milijuna kuna. Mađerić se upitala hoće li biti dosta novca da Zagreb bude čist te hoće li biti dosta novca za čišćenje snijega jer se očekuje oštra zima.

Zastupnici su jednoglasno prihvatili da se Nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost” dodijeli Pavlu Škoki Gavranoviću, učeniku Osnovne škole “Lovre pl. Matačića”, te Kristijanu Vincetiću, učeniku zagrebačke Željezničke tehničke škole.
Uz mnoga imenovanja i razrješenja zastupnici su prihvatili i da se Zagreb proglasi područjem slobodnim od genetski modificiranih organizama.

Skupština je kasno večeras završila rad.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.