HŽ: Preko mosta Sava Jakuševac ponovno voze teretni vlakovi

Autor: hina

Nakon sanacije mosta Sava Jakuševac, poznatog i kao most Mićevac, koja je trajala dvije godine i 9 mjeseci, preko njega ponovno voze teretni vlakovi iz Zagreb Ranžirnog kolodvora prema Sesvetama i obrnuto, priopćeno je danas iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Po stupanju na snagu voznog reda HŽ-a za 2011./2012. prvi teretni vlak koji je prošao preko obnovljenog mosta, bio je vlak na relaciji Zagreb Ranžirni kolodvor - Vinkovci, koji je jučer u 1,04 sata otpremljen iz Zagreb RK.

Budući da se teretni prijevoz više ne odvija preko zagrebačkog Glavnog kolodvora te prugom koja usporedo s Ulicom Kneza Branimira vodi prema Maksimiru, Borongaju i Sesvetama, razina buke u noćnim satima u širem gradskom središtu uvelike je smanjena.

Most Sava Jakuševac za promet je bio zatvoren dvije godine i devet mjeseci nakon što mu je u ožujku 2009. utonuo jedan od potpornih stupova, a konstrukcija se deformirala. Sanacija mosta bila je vrlo zahtjevna i dugotrajna te je stajala nešto manje od 30 milijuna kuna, koje je HŽ Infrastruktura d.o.o. namaknula iz vlastitih izvora. To je za šest milijuna kuna manje nego što je iznosio proračun sanacije, ističe se u priopćenju HŽ-a.

Projekt sanacije izradio je i nadzor nad građevinskim radovima obavljao Institut građevinarstva Hrvatske d.d., a radove je 27. rujna 2011., dan prije ugovorenoga roka, završio konzorcij koji su činila poduzeća Hidroelektra Niskogradnja d.d. i Pružne građevine d.o.o., kćerinska tvrtka HŽ Infrastrukture d.o.o. Zbog visokog vodostaja i izlijevanja rijeke Save iz korita tijekom sanacije u više je navrata došlo do nepredviđenih situacija, zbog kojih je sanacija trajala dulje nego što je bilo predviđeno sanacijskim projektom. Nakon što je konzorcij završio svoj dio posla, zaposlenici Građevinskih poslova održavanja u sklopu HŽ Infrastrukture d.o.o. obnovili su gornji ustroj na mostu, a zaposlenici Elektrotehničkih poslova održavanja u cijelosti su rekonstruirali kontaktnu mrežu te signalno-sigurnosne i telekomunikacijske uređaje. Pokusnim opterećenjem, izvedenim 15. studenoga, kao i tehničkim pregledom od 25. studenoga utvrđeno je da je most spreman za ponovno puštanje u promet, ističu iz HŽ-a.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.