Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

‘NIJE DOVOLJNO DOBAR’ Švaljek, GLAS i ‘Zagreb je naš!’ neće podržati plan gospodarenja otpadom

Autor: Hina

 Sandra Švaljek (Nezavisna lista Sandre Švaljek), Anka Mrak Taritaš (Građansko liberalni savez) i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) najavili su u četvrtak u stanci sjednice zagrebačke Gradske skupštine u izjavi novinarima kako neće podržati predloženi plan gospodarenja otpadom, jer nije dovoljno dorađen.

Sandra Švaljek (Nezavisna lista) smatra kako bi bilo odgovorno da plan gospodarenja otpadom ne prođe te izrazila nadu da neće doći do političke trgovine među vladajućom većinom u Gradskoj skupštini, jer taj plan nije dovoljno dobar za Zagreb i Zagrepčane. Nije dao odgovore koje je trebao i definirao lokacije na kojima bi se trebale naći pojedine građevine za gospodarenje otpadom, konkretno za kompostanu u Obreščici i za građevinski otpad u Podsusedu.

Građani Brezovice i Podsuseda nisu dobili odgovarajuće odgovore, oni ne znaju što će tamo biti i s pravom se boje za kvalitetu života  kada se jednom izgrade ti objekti. Plan gospodarenja otpadom je definirao te lokacije kao konačne, a nije ih propitivao, odnosno nisu napravljene studije o njima, ustvrdila je Švaljek.

Vezano uz Imunološki zavod rekla je kako je strateški interes RH da ga se sačuva i da se krvni pripravci proizvode u Hrvatskoj, ali da to pitanje treba rješavati država, a ne grad Zagreb koji ima puno drugih neriješenih pitanja od važnosti za Zagrepčane i njima se treba baviti – komunalna infrastruktura i moderan sustav gospodarenja otpadom, poručila je Švaljek.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) najavila je kako neće podržati plan gospodarenja otpadom, no kako je njihova briga nastaviti na tome raditi. Tražili smo da nam se dostavi analiza koliko će koštati spremnici i njihovo ograđivanje i dobili smo vrlo općenit odgovor. Gradonačelnik se treba baviti komunalnim poslovima, gubitak u proračunu 385 milijuna kuna, a gradonačelnik namjerava obavezati Grad za još 110 milijuna kuna za Imunološki i to je samo početak.

Gradonačelnik se ponaša kao vlasnik tvrtke, a s druge strane, slivnicima se ne bavi grad Zagreb nego to daje u koncesiju. Očito je ušao u neke druge poslove i to treba jasno reći, vjerojatno će se pojaviti još neke tvrtke u dubiozama i građani Zagreba će plaćati neke druge stvari, upozorila je Mrak Taritaš.

I Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) je najavio da neće podržati plan gospodarenja otpadom jer se ne poštuje hijerarhija prema kojoj je najprije potrebno voditi računa o nastanku otpada i za te mjere je predviđeno samo oko 15 milijuna kuna  u odnosu na obradu otpada na koju se predviđa potrošiti više od milijarde kuna.




S druge strane odlagalište otpada Jakuševec Prudinec bilo je, prema prostornom planu, predviđeno zatvoriti do 2010. , pa se odgodilo na 2015. te na 2018. što se također prekršilo i sada se novim planom gospodarenja otpadom nema više predviđenog roka za to niti u prostornom planu, upozorio je Tomašević. Prema tome odlagalište otpada Jakuševec Prudinec može raditi još 10 godina i zato nećemo podržati plan gospodarenja otpadom, najavio je Tomašević.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.