Javno izlaganje o GUP-u: Nezadovoljni građani iznijeli svoje primjedbe

Autor: Admin

Na gotovo trosatnoj raspravi o izmjenama i dopunama GUP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jučer se okupilo stotinjak građana, od kojih su mnogi istaknuli protivljenje planiranim promjenama Hipodroma, Velesajma i Donjeg grada.

Podsjetimo, stručna udruženja arhitekata i urbanista posljednjih su dana iznijeli brojne kritike na nove izmjene Generalnog urbanističkog plana, a gradska oporba najavila je pokretanje referenduma.

Jučerašnje izlaganje započeo je ravnatelj zagrebačkog Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis. Nakon toga uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali stručnjaci sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, nekoliko gradskih vijećnika te predstavnici udruga i građanskih inicijativa. Iako je negodovanje prisutnih znalo prekinuti izlaganje Rovisa, nije zabilježen nikakav značajniji incident.

Mnogi sudionici rasprave istaknuli su da planirane namjene Hipodroma i Velesajma nisu u skladu s Prostornim planom grada Zagreba. Za prostor Velesajma se, istaknuli su, u izmjenama i dopunama GUP-a dodaje mogućnost planiranja mješovite te javne i društvene namjene, dok je Prostornim planom određena gospodarska namjena.

“Aktualne izmjene GUP-a obiluju štetnim odredbama. U skladu s Bandićevim željama, prostoru Velesajma i Hipodroma dodaje se mješovita namjena što znači da bi se tamo mogle graditi zgrade, neboderi, trgovine, poslovni objekti, banke, hoteli, ugostiteljski objekti, javne garaže, itd. Time se priprema teren za tzv. zagrebački Manhattan, megalomanski projekt na površini od 110 hektara za koji je Bandić s investitorom već potpisao memorandum o razumijevanju. Osim toga, omogućava se prekomjerna izgradnja u donjogradskim blokovima, a omogućavaju se i nove javne garaže u Donjem gradu koje će dovući još više automobila u gradsko središte”, poručio je predstavnik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Rovis je odgovorio da, iako je Prostorni plan viši akt od GUP-a, on je samo “načelno prikazao namjenu tih područja” te to ne mora nužno biti njihova namjena.

Vedran Ivanković s Arhitektonskog fakulteta kazao je da je Hipodrom danas javni prostor te da mješovita namjena u smislu gradnje nije primjerena i zbog sigurnosnih razloga, jer je Hipodrom i evakuacijski prostor u slučaju elementarnih nepogoda. Rovis se nije u potpunosti složio s idejom Hipodroma kao javnog prostora i dodao kako je on danas zapravo namijenjen “za ograničen broj ljudi”.




Kada je rasprava došla do pitanja izgradnje nacionalnog stadiona bez javnog natječaja, Rovis se pozvao na emocije. Rekao je da bi izgradnje stadiona nešto što “bi nam svi trebalo biti sveto”. Dodao je da se javni natječaj za izgradnju nacionalnog stadiona održao prije 10 godina, te da je odluka o njegovom ukidanju donesena kako bi se izbjegao dodatni trošak za njegovu provedbu. Također, istaknuo je kako provedba javnog natječaja u tom slučaju nije zakonska obveza.

Saša Poljanec-Borić iz HSLS-a rekla je da se izmjenama ukida obveza izrade Urbanističkog plana uređenja za Donji grad, već se predviđa izrada kozervatorske podloge. U raspravi je istaknuto da konzervatorska podloga nije dovoljno sigurna zaštita protiv neprimjerene gradnje.

Sudionici su se usprotivili i gradnji novih podzemnih garaža u centru, budući da je kvaliteta zraka i života ionako već ugrožena gustim prometom. Rovis je istaknuo da će svakoj izgradnji garaža prethoditi izrada Prometne studije, a da će se za svaku mikrolokaciju izraditi i studija bloka.




Rovis je na upite o tome zašto se javna rasprava održala u vrijeme kada je većina građana na godišnjem odmoru, rekao da “nema idealnog termina za javnu raspravu”. Odlučeno je da se ona održi u srpnju “jer često čuju prigovore da im predmeti stoje u ladici”.

Javna rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a traje do 14. kolovoza, a različite inicijative i udruge poput Zelene akcije, Prava na grad, Zagreb je naš i drugih na Facebook stranicama dijele pripremljene i argumentirane primjedbe koje građani mogu iskoristiti u raspravi. Iz Zelene akcije su izvijestili kako je dosad u sklopu javne rasprave više od 1.100 građana poslalo komentare kojima se protive štetnim izmjenama GUP-a.

“Osobito je važno istaknuti da ove izmjene GUP-a i dalje nisu u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba, tj. s planom višeg reda. Prije mjesec dana Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prigovorilo je Gradu Zagrebu zbog ove neusklađenosti. S obzirom da Grad nije postupio u skladu s prigovorom, Zelena akcija je već zatražila od Ministarstva obustavu postupka donošenja GUP-a”, najavili su iz Zelene akcije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.