Gradska skupština odlučila: Azilanti odsad imaju pravo na socijalnu skrb

Autor: Admin

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su na sjednici predložene izmjene Odluke o socijalnoj skrbi kojima se utvrđuje da pravo na socijalnu skrb imaju i članovi obitelji azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, te da se građanima kojima su računi blokirani ovrhama, a korisnici su prehrane u pučkoj kuhinji i slično, sredstva na računima ne računaju u prihod.

Prihvaćenom Odlukom se uz kategorije korisnika prava iz sustava socijalne skrbi Grada Zagreba, među kojima su i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom, kao novakategorija korisnika utvrđuju i članovi njihovih obitelji, koji će sada imati pravo na socijalnu skrb u skladu sa zakonom.

Odlukom se građanima Zagreba čiji su računi blokirani ovrhama na novčanim sredstvima, pomaže tako da im se u prihod ne uračunavaju novčana sredstva na računima koji su blokirani ovršnom ispravom.

Tko je sve obuhvaćen izmjenom Odluke o socijalnoj skrbi?

Time su obuhvaćeni korisnici pomoći u naravi, to jest oni koji primaju mliječnu hranu za djecu u dobi do godinu dana, obiteljske pakete s namirnicama i higijenskim potrepštinama, hrane se u pučkoj kuhinji i oni koji zbog zdravstvenog stanja dobivaju pomoć u kući. Pravo na prehranu u pučkoj kuhinji ne mogu ostvariti korisnici koji imaju u vlasništvu drugu nekretninu, osim nekretnine koju koriste za stanovanje.

Odlukom se također brišu određena dokazna sredstva nužna za ostvarivanje prava – dokaz o državljanstvu, preslika osobne iskaznice, rodni list itd., budući da je za utvrđivanje tih dokaza upravnim tijelima Grada Zagreba omogućeno pristupati osobnim podacima koje vodi MUP. Kao dokazno sredstvo briše se i potvrda porezne uprave o visini dohotka i o imovnom stanju korisnika, budući da je Gradu omogućeno korištenje podataka iz sustava EDIP.

Za provođenje prijedloga odluke osigurana su financijska sredstva u gradskom proračunu za 2019. godinu.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.