Damir Spehar/PIXSELL

Grad Zagreb roditeljima osigurao klupe za dojenje i prematanje

Autor: dnevno.hr

Kvaliteta majčinog mlijeka za rast i razvoj dojenčeta nezamjenjiva je, stoga dojenje u javnosti ne smije biti 'tabu'tema

Na nekoliko lokacija u gradu Zagrebu, roditeljima se odnedavno pruža hvalevrijedna mogućnost dojenja i prematanja djece. Riječ je o novim aktivostima u sklopu programa ‘Grad Zagreb – prijatelj dojenja’, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo. Tri nove kuple za dojenje i prematanje djece postavljene su u Parku Stara Trešnjevka, na terminalu Črnomerec te dječjem igralištu u Ulici Tina Ujevića na Knežiji, donosi klokanica.24sata.hr

Projek  promicanja dojenja u zajednici Grad Zagreb pokrenuo je 2015. godine s ciljem približavanja svih pozitivnih učinaka dojenja na zdravlje djeteta i majke te preveniranje svih možebitnih stigmatiziranja dojenja u javnosti.

Grad Zagreb roditeljima je  osigurao primarnu zdravstvenu zaštitu za djecu u sklopu gradskih četvrti gdje su u Domu zdravlja Zagreb – Centar i Domu zdravlja Zagreb – Zapad oformljena savjetovališta za ‘Baby handling’. Program obuhvaća i osiguranje sredstava u proračunu Grada Zagreba za održavanje trudničkih tečajeva na dvanaest lokacija u Gradu Zagrebu.

”Majčino mlijeko najzdravija je hrana za svaku bebu. Bilo bi idealno za dijete da ga majka isključivo doji do šestog mjeseca života, a što dulje bude na prsima, to bolje. Dojenje, osim što je važan oblik prehrane, u sebi sadržava sve što je bebi potrebno, uz to treba naglasiti da niti jedna formula ne može u potpunosti imitirati majčino mlijeko. Ono je specifično i zbog toga jer sadrži imunoglobuline (živu tvar) te je uvijek svježe i spremno za upotrebu. Dojenje nije samo hranjenje, ono doprinosi povezanosti s majkom, osjećaju koža na kožu, a toplina i miris majčinog tijela bebi daju sigurnost i utjehu”, pojašnjava pedijatrica Giovana Armano.

Da podržava dojenje potvrdila je i mlada majka i glumica Mirna Medaković Stepinac, koja vlastitim primjerom nastoji ohrabriti sve majke i senzibilizirati javnost za važnost dojenja, pa i u javnosti ako to okolnosti zahtjevaju.

”Mama sam blizanaca i s velikom srećom mogu reći kako sam svoje dvoje djece dojila godinu dana. U početku mi nije bilo jednostavno, no nisam željela odustati i uspjela sam”, zaključuje poznata glumica.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.