Luka Šangulin/Pixsell

(FOTO) Premijer Plenković došao na prosvjed ‘Spasi me’! Pridružio se zahtjevima okupljenih

Autor: Hina

Točno u podne na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava započeo je prosvjed “Spasi me” koji je inicirala glumica Jelena Veljača.

Među okupljenima je i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je došao neslužbeno.

“Pozdravljam građansku inicijativu i prosvjed koji je imao veliku potporu. Dobro je da građanske inicijative senzibiliziraju društvo i javnost za grozan fenomen nasilja nad ženam, djecom i u obitelji. To je problem s kojim živimo godinama”, rekao je premijer.

“Taj problem koji se događa svaki dan je istinski problem tkiva našeg društva. Prošle smo godine nažalost gotovo jednaku pozornost dali pitanju rodne ideologije”, osvrnuo se premijer i na prozivke oko Istanbulske konvencije dodajući i kako se u ovom trenutku radi mnogo na razini resora, ali da se malo toga čuje i vidi.

Premijer je ponovio i pet glavnih ciljeva koje Vlada želi ispuniti, a to su: Pojačati prevenciju nasilja, postrožiti kazne za počinitelje, pružiti potporu i skrb žrtvama nasilja, ojačati institucije koje su uključene u ovaj problem i nastaviti osvještavati javnost po ovom pitanju.

Premijer je, kako kaže, naložio ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću da preloži izmjene članaka Kaznenog zakona, kao i MUP-u da kad god postoji mogućnost kvalificirati djela nasilja kao kaznena djela to i radi. Ministrica Murganić trebala bi nastaviti s provođenjem nacionalne strategije, kao i raditi na tome da se pronađu i izdvoje sredstva za 24-satni telefon, za nove sigurne kuće…

“To je minimum koji moramo učiniti kao Vlada i kao društvo da se suprotstavimo ovom problemu”, rekao je premijer.

“U ponedjeljak sam spreman sresti se s predstavnicima inicijative i tražiti da i civilno društvo da svoj doprinos”, rekao je premijer.

Iz inicijative su poručili kako je Hrvatskoj potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje te predlažu niz mjera koje bi povoljno utjecale na rad institucija, bolji pravni okvir i opću senzibilizaciju javnosti.

Pozvali predstavnike vlasti da ozbiljnije pristupe problemu obiteljskog nasilja

Pozvali su  predstavnike vlasti i institucija da ozbiljnije pristupe problemu obiteljskog nasilja, prvenstveno u praksi, a postupno ugrađivanjem zakonske regulative.

“Zahtijevamo dodatnu edukaciju profesionalaca koji u sustavu rade sa žrtvama nasilja – u policiji, pravosuđu, centrima za socijalnu skrb, medicinskim i odgojno/obrazovnim ustanovama. Istovremeno, nužno je ulagati sredstva kako bi se osigurali primjereniji uvjeti njihova rada i povećala se učinkovitost u zaštiti žrtava.

Kako bi nulta tolerancija prema nasilju postala naša stvarnost, nužno je stvoriti učinkovit sustav potpore žrtvama do konačnog izlaska iz kruga nasilja i to: pružanjem dugoročne psihosocijalne podrške, bez predrasuda kojima se stigmatizira i sekundarno viktimizira, te pružanjem pomoći u osiguravanju egzistencijalnih uvjeta za izlazak iz nasilnih veza. Nužno je osigurati rehabilitacijske tretmane za nasilnike.

Važno je educirati i senzibilizirati javnost jer smo svi odgovorni i dužni sprječavati nasilje.

Prijedlozi za uvođenje nulte stope tolerancije za nasilje u obitelji

1. Zakonodavne izmjene i izmjene provedbene prakse

– nasilje u obitelji obavezno kvalificirati kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj do izmjena zakona neodložna uputa višeg državnog odvjetništva iz čl. 5. POSLOVNIKA DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA i UPUTA RAVNATELJSTVA POLICIJE da se tjelesno nasilje i spolno uznemiravanje u obitelji kvalificira kao kazneno djelo nasilja u obitelji iz čl. 179.a KZ-a

– obavezna uputa sudovima o zaštiti dostojanstva i sigurnosti žrtve nasilja u obitelji kao strane u postupku sukladno čl. 6. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Poglavlju VI. Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

– obavezna primjena zaštitnih mjera iz čl. 13. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji tako da će se, sukladno čl. 52. Konvencije, prednost uvijek dati sigurnosti žrtava ili osobama izloženim riziku.

Izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji: 

– u čl. 10. st. 1. tako da se brišu t. 1 i 4
– u t. 2. iza riječi “djeci” dodaje se “članu obitelji ili bliskoj osobi”
– u čl. 12. st. 4. riječ “može” zamjenjuje se riječju “će”, iza riječi “potrebi” briše se riječ “može”
– u čl. 14. st. 1. riječ “može” zamjenjuje se riječju “će”
– u čl. 15. st. 1. “može se izreći” zamjenjuje se s: “izreći će se”
– u čl. 16. st. 1. “može se izreći” zamjenjuje se s: “izreći će se”
– u čl. 17. st. 1. “može se izreći” zamjenjuje se s: “izreći će se”
– u čl. 18. st. 1. “može se izreći” zamjenjuje se s: “izreći će se”

2. Edukacija i prevencija

Poduzimanje sljedećih mjera i aktivnosti, propisanih Konvencijom te utvrđenih Nacionalnom strategijom zaštite od nasilja u obitelji, a za koje su u državnom proračunu za 2019. godinu osigurana sredstva:

– kontinuirana međuresorna suradnja na prevenciji, sankcioniranju te javnom osuđivanju obiteljskog nasilja, sukladno već potpisanom Sporazumu o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama:

Ministarstvo pravosuđa

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Ministarstvo zdravstva

Ministarstvo unutarnjih poslova

Ministarstvo obrazovanja i znanosti

– organizacija sveobuhvatne državne EDUKACIJSKE kampanje NULTA TOLERANCIJA NA NASILJE, s naglaskom na obavezu svakog pojedinca da spriječi i prijavi nasilje u obitelji

– organizacija OBVEZNIH stručnih i periodičnih EDUKACIJA I SENZIBILIZACIJA svih  službenika i djelatnika koji u svome radu dolaze u doticaj s djecom i žrtvama nasilja o postupanju u takvim slučajevima, ranom prepoznavanju znakova nasilja

– koordinacija između Državnog odvjetništva, policije i centra za socijalnu skrb – mjesečni sastanci s temom prijava za obiteljsko nasilje i transparentno izvješćivanje o statističkim pokazateljima incidencije obiteljskog nasilja

– u obrazovni sustav OBVEZNO I NEODLOŽNO uvrstiti edukaciju o obiteljskom i rodno uvjetovanom nasilju

3. Osnaživanje institucija sustava 

– uspostava OBITELJSKIH SUDOVA pri općinskim sudovima
– uspostava neovisnog tijela koje ima ovlasti po prijavama građanki i građana vršiti  nadzor nad radom institucija uključenih u pojedinačni slučaj
– izvaninstitucionalna podrška skloništima i savjetovalištima koje treba razumjeti kao integralni dio sustava zaštite žrtava, financijski ih podržati te uključivati u multisektorske timove u pojedinim slučajevima nasilja
– uvođenje zasebne, 24 sata dnevno i 7 dana tjedno dostupne, telefonske i internetske službe za podršku žrtvama nasilja.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.