fbpx

Filmom ‘Dječak dupin’ otvara se 8. ZagrebDox

Autor: M.P.Š.

Svečano otvaranje 8. ZagrebDoxa održat će se sutra, 26. veljače u 20 sati uz film 'Dječak dupin', potresnu i snažnu dokumentarnu priču o dalekosežnim posljedicama ljudskog nasilja i iscjeliteljskim snagama prirode. Osam dana festivala publici će ponuditi više od 150 dokumentarnih filmova nove svjetske i regionalne produkcije.

Režiju filma potpisuju izraelski autori Yonatan Nir i Dani Menkin, koji će, kao i protagonisti filma biti prisutni na otvaranju. Ulaznice za večer otvaranja Festivala, kao i za sve ostale programe mogu se kupiti u pretprodaji na blagajnama Movieplexa (Centar Kaptol). Sve ulaznice, osim za besplatne projekcije, mogu se rezervirati u radno vrijeme blagajni i ONLINE na stranicama Movieplexa.

Ovaj najveći međunarodni dokumentarni festival u Zagreb će ponovo privući brojne domaće i inozemne ljubitelje dokumentaraca kao i profesionalne filmaše. Osam dana festivala publici će ponuditi više od 150 dokumentarnih filmova nove svjetske i regionalne produkcije, koji će se prikazivati raspoređeni u niz različitih kategorija na više lokacija u gradu.

Glazbeni globus, Happy Dox, Teen Dox…


Natjecateljski program uključuje 50 naslova, od toga 30 iz svjetske i 20 iz regionalne konkurencije, a kao i prethodnih godina donosi i filmove nagrađene na nizu međunarodnih festivala poput IDFA-e, Hot Docsa, Dok Leipziga, Sundancea. Među njima je i jedan nagrađen Oscarom! Kao i dosad, festival osim glavne konkurencije ima i niz službenih programa – ‘Glazbeni globus’, ‘Kontroverzni Dox’, ‘Happy Dox’, ‘Stanje stvari’ te lani pokrenute ‘Majstore Doxa’ i ‘Teen Dox’.

‘Glazbeni globus’ donosi glazbene priče iz raznih krajeva svijeta, ‘Happy Dox’ dokumentarne priče s pozitivnim predznakom, dok je ‘Teen Dox’ usmjeren na tinejdžersku populaciju i cilj mu je približiti joj formu dokumentarca.

‘Kontroverzni Dox’ pak uključuje filmove koji se na različite načine bave spornim osobama, društvenim devijacijama ili problematičnim političkim pitanjima. Program ‘Stanje stvari’ donosi uratke koji dokumentiraju aktualne, često nepoznate društvene probleme, pružajući tako gledateljima jedinstveni uvid u stanje suvremenog društva.

Konačno, program ‘Majstori Doxa’ publici daje uvid u najnovije dokumentarce svjetski priznatih autora, a ove godine to su filmovi Wernera Herzoga, Viktora Kosakovskog, Kevina Macdonalda, Nicka Broomfielda, Errola Morrisa te Mojtabe Mirtahmasba i Jafara Panahija.

Posveta Tomislavu Radiću

Popratni programi obuhvaćaju nekoliko retrospektiva. Prva predstavlja suvremene baltičke dokumentarce u selekciji danskog filmskog stručnjaka Tuea Steena Müllera koji uključuju dokumentarce autora iz Estonije, Latvije i Litve. Druga je retrospektiva Danske filmske škole (Den Danske Filmskole) po izboru Arnea Broa, voditelja dokumentarističkog studija na DDF-u. Retrospektiva ‘Mondo’ donosi dokumentarce koji su obilježili šezdesete godine prošlog stoljeća. Autorska retrospektiva ove godine pak predstavlja međunarodno priznatog i višestruko nagrađivanog američkog neovisnog filmaša Jaya Rosenblatta, čiji filmski opus broji više od 25 naslova, a diljem svijeta osvojio je stotinjak nagrada.
Hrvatska retrospektiva ove godine prezentira rad Fade Ina, studija značajnog za razvoj domaće dokumentarističke produkcije, prije svega nizom vrlo zanimljivih autorskih dokumentaraca kao i televizijskom serijom ‘Direkt’. Autorska večer posvećena je Tomislavu Radiću, a donosi izbor između četrdesetak dokumentaraca koje je realizirao za Televiziju Zagreb sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.