Wikimedia Commons

DO ČEGA JE DOŠLO: Zagrebački holding za OVO nudi čak 1000 kuna

Autor: Dnevno.hr

Zagrebački holding prije dvije godine je prodavao tonu plastične ambalaže za 250 kn, prije godinu za 10, a sada nudi čak 1000 kuna ako netko preuzme otpad iz spremnika.

Informaciju su 24 sata potvrdili iz Zagrebačkog holdinga i njegove podružnice Čistoća.

Također, nova tvrtka e-Kolektor trebala bi privremeno preuzimati plastiku i tako zamijeniti dosadašnje otkupljivače CE-Z-AR i Reoma grupu.

E-Kolektor koji je od Agrokora preuzela tvrtka Pavla Vujnovca se jedini javio na natječaj.

Trebali bi preuzeti oko 180 tona plastike i za to dobiti oko 190.000 kuna. Budući da je rješenje privremeno, već za par tjedana neće imati tko preuzimati plastičnu ambalažu ako se ne potpišu ugovori za dugoročno zbrinjavanje. Taj natječaj nije okončan zbog žalbi, ali i po tim ugovorima će Holding plaćati zbrinjavanje plastike, a vjerojatno se u posao opet vraća CE-Z-AR Cios grupe Petra Pripuza.

Ako Čistoća prikupi planiranih 4100 tona iz kontejnera, preuzimanje tog otpada će morati platiti više od 4,1 milijun kuna. Prodavati može metal, papir i tekstil.

Europa je zatrpana plastikom otkako je Kina zabranila uvoz prije skoro dvije godine, a sada i Indija smanjuje uvoz.




U Zagrebu je već najavljeno poskupljenje odvoza otpada. 24 sata doznaje kako će Čistoća morati povećati cijene li će biti u gubitku.

Gradonačelnik Milan Bandić je već najavio da će odvoz miješanog komunalnog otpada morati poskupjeti. Najvjerojatnije u studenom, a još se radi na novim cijenama.

Unatoč tome, građani su nam se i jučer žalili na pretrpane kontejnere za plastiku u Novom Zagrebu, ali iz Holdinga su poručili da se jave u njihov centar i da će radnici odvesti plastiku.




Siniša Radiković, direktor Pre-Koma, komunalca iz Preloga koji razdvojeno prikuplja i reciklira preko 65 posto otpada rekao je da i oni plaćaju već skoro godinu dana da netko preuzme plastiku. Ali po cijeni od 400 do 600 kuna jer je oni razvrstavaju.

“Zbog Kine i stanja na tržištu i mi gubimo na plastici. Pale su i cijene papira. Gospodarenje otpadom treba gledati u cjelini jer uspijevamo zarađivati na reciklaži namještaja, prodaji željeza i tekstila”, rekao je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.