Deset tisuća nezaposlenih biralo između 1050 ponuđenih poslova

Autor: Damir Kramarić

Osim sezonskih poslova za konobare i kuhare u ponudi su bili i poslovi za zaštitare, magistre farmacije, profesore njemačkog i matematike, tokare, alatničare, zavarivače...

Čak deset tisuća ljudi, mahom nezaposlenih, posjetilo je danas Sajam poslova kojega je na Zagrebačkom velesajmu od 9 do 18 sati organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje, područna služba Zagreb. Štandove sedmog paviljona zauzeo je 101 izlagač, odnosno poslodavac, koji je nudio posao za 1050 ljudi. Dobar dio su, doduše, sezonski poslovi za konobare i kuhare, no u ponudi su bili i poslovi za zaštitare, magistre farmacije, profesore njemačkog i matematike, kvalificirane tokare, alatničare, zavarivače…

– Nema, nažalost, puno zvučnih imena i velikih poslodavaca, no to je vjerojatno zbog toga što mnogi nemaju potrebu za novim radnicima. Vjerujem, ipak, da ćemo uskoro privući i velike poslodavce – istaknula je Vesna Matijašević, pročelnica Područne službe Zagreb, te dodala da je sajam zamišljen kao mjesto gdje se poslodavci i posloprimci na jednom mjestu mogu susresti i u neposrednom kontaktu razmijeniti informacije, a po mogućnosti i sklopiti posao.


Odlično posjećene radionice

Zadovoljno rukovanje i sklapanje posla nismo, doduše, zamijetili, no vidjeli smo da posao nude ponajviše mali obrtnici, ugostitelji i zaštitarske kuće, dok se u svojstvu poslodavca nije pojavila niti jedna medijska kuća, što znači da na sajmu nije nuđen niti jedan novinarski posao.

– Organizirali smo i nekoliko radionica, među njima i promociju novih zanimanja za ljude koji su ostali bez posla, a koji bi se kroz dodatno obrazovanje mogli prekvalificirati i naći novi posao. Bila je tu i radionica korištenja računala, traženja posla putem interneta, radionica obrazovanja odraslih, odabira budućeg zanimanja, te radionica poslovne kompetencije nezaposlenih. Sve su one bile dupkom pune i vrlo posjećene – istaknula je pročelnica Matijašević.

Traže se arhitekti metalnih kuća budućnosti

Obilazeći štandove za oko nam je zapeo jedan s izloženim metalnim proizvodima koje bi budući radnici zakupca tog štanda trebali znati izrađivati. Štand je to Tomislava Prlića, menadžera Tehnoplast profila, tvrtke iz Šćitarjeva, koja trenutno zapošljava pedesetak ljudi, a koja proizvodi uglavnom alate za proizvodnju puhane ambalaže i koji je te svoje danas alate donio na sajam.

– Tražim inženjere strojarstva, inženjere građevine, arhitekte, kao i iskusne alatničare, te zavarivače. Javljaju mi se ljudi, no to su uglavnom mladi bez iskustva, koji ne žele stažirati da bi naučili raditi. Htjeli bi odmah posao i veliku plaću, iako nemaju nikakvog iskustva – požalio se vlasnik tvrtke u kojoj, kako reče, zaposleni imaju plaću od 4000 kuna do 2000 eura, ovisno o radnom mjestu i stupnju obrazovanja.

Na Prlićevu štandu zamijetli smo i fotografiju kuće budućnosti, izrađene od metalne konstrukcije popunjene izolatorskim materijalima, u kojoj bi i najobičnija električna rasvjeta trebala biti dovoljna da zimi zagrijava dobro izolirane prostorije.
– U srpnju počinjem serijski proizvoditi ovakve kuće, pa zato tražim arhitekte i inžinjere građevine – najavio je posao budućnosti vlasnik najzanimljivijeg štanda Sajma poslova.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.