Bandić: Sad sam ja prvi lupež grada i Hrvatske, a dok sam Vam bio ćaća, bio sam pošten

Autor: dnevno.hr

U 9 sati počela je 31. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na predloženom dnevnom redu su 44 točke, a najvažnija je šesta – izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića, te 38. točka – prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a.

U 9.40 sati usvojen je dnevni red sjednice. Prvo pitanje postavila je Vesna Nađ, a pitala je gradonačelnika zna li što sadrži zemlja zagrebačkog hipodroma te poručila:

“Budući da ne znate, dat ću vam komadić: 100 posto zelene oaze, 70 posto dječjih galopa, 100 posto papina blagoslova, a u tragovima dječji smijeh.”

“Hipodrom je predragocjen prostor da bi od njega radili cirkus ili pjesmice. Vi me podsjećate na Vesnu Parun ali ne bi htio vrijeđati Vesnu Parun”, odgovorio je Bandić.

Jozo Milićević upitao je gradonačelnika o stanju gradskog proračuna, prenosi portal Otvoreno.hr

“Naručio sam neovisnu europsku agenciju da izvrši dubinsku analizu razloga, da izvrši procjenu zašto je proračun došao u ovoj situaciji”, odgovorio je Bandić. Potom je pokazao priznanja za transparentnost gradskog proračuna 2019., 2018., 2017., 2016. i 2015.

“Poštujte instituciju”, poručio je zastupnicima gradonačelnik zbog žamora koji je zavladao skupštinom.




Matej Mišić utvrdio je da je gradonačelnik govorio znatno više od dopuštenog vremena zbog čega barem četiri zastupnika neće moći postaviti pitanje. Drago Prgomet se nije složio s njim.

Renato Petek pitao je gradonačelnika o njegovim mjerama koje su izazvale prosvjede u Zagrebu.

“Iz područja Vaših obveza i ovlasti, znamo što biste trebali a što ne biste smjeli. Sve to više uviđaju i građani koji prosvjeduju zbog toga i rezultata Vašeg rada. Upravljali se do sada sa 177 milijarde kn a rezultati su mizerni. Predlažete razne prijedloge koji ne rješavaju ključne problema. Nemamo tijekom Vašeg mandata viziju Zagreba u kojem smjeru treba razvijati. konstantno imamo sve veće i veće probleme u prometu, urbanizmu, kulturi. A Vi predlažete mjere na štetu građana a u interesu Vaših prijatelja. Jeste li Vi zaista gradonačelnik Zagreba ili ste samo fiktivni gradonačelnik koji predlaže ovakve štetne mjere po Grad Zagreb?”




“Plješćite mojim pogrešnim postupcima, to Vam je najkraći put kako postati gradonačelnik. Mojih šest mandata je samo nešto što možete gledati na televiziji.”, odgovorio je Bandić.

“Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević neće imati dostatni kapacitet da zbrine sve građane ako dođe do širenja epidemije. Koliko se zdravstvene ustanove mogu nositi s mogućom epidemijom i ima li Zagreb pripremljen Akcijski plan ili ćemo to rješavati improvizacijom??, pitao je Darko Klasić.

“Jučer sam imao sastanak s novim ministrom zdravstva. Formiran je stožer za praćenje virusa u kojemu su i Jeleč i Kalinić. Zaključke koje su donijeli i operativni plan će dobiti sutra”, poručio je gradonačelnik.

Matej Mišić, potaknut recentinm događajima, tražio je komentar na stanje u prometu u gradu Zagrebu.

“Svjedoci smo slučajeva koji nas sve trebaju zabrinuti. prije 4 dana zapalio se ZET-ov bus, a jučer na Maksimirskoj je tramvaj iskočio iz tračnica. Aparati u tramvajima vrlo često ne rade. Zastoji tramvaja posebno u centralnom dijelu grada postaju sve češći. S druge strane, ZET služi za podizanje kredita, za zapošljavanje rodbine. Kada je ZET u pitanju, osjećate li Vi ovaj Grad?”

“Nisam znao da u Vama čuči pjesnik. Ja nisam pjesnik, ali sam gradonačelnik. Ja osjećam Zagreb, ali nisam siguran koji grad Vi osjećate i u kojem gradu živite. Živite u virtualnom Zagrebu u kojem se nikad neće zapaliti bus, neće iskočiti tramvaj, u kojem nikad neće doći zastoja, u kojem će sve biti džabe. Taj Zagreb ja ne živim. Ja živim normalan Zagreb i njega osjećam”, odgovorio je Milan Bandić.

“Živim u gradu koji zaslužuje, mora i sigurno može nakon Vas bolje!”, zaključio je Mišić.

Zvane Brumnić komentirao je pročišćavanje voda o kojima je gradonačelnik u srijedu govorio na konferenciji za medije.

“Kad ste projektirali rotor, siguran sam da ste se šalili. Napraviti rotor i staviti semafore je jedinstveno rješenje. Nema ga na svijetu. Kolika šteta se čini Gradu Zagrebu svaki dan? U pitanju je natječaj za treći stupanj pročišćavanja voda. Jeste li svjesni da je to nezakonito i što trebate napraviti da bi se to ispravilo?”

“Ne znam iz koje je godine ovo. Od 2010. godine sam ja prvi lupež grada i Hrvatske. Dok sam Vam bio ćaća, bio sam pošten. Vijeće za vodne usluge nije mjerodavno da ocjenjuje ovo, nego resorno ministarstvo. U Gradu vlada nulta stopa prema bilo kojoj nepodopštini i nikad nisam oštetio grad ni za jednu kunu niti ću oštetiti”, branio se gradonačelnik.

U 10.40 Drago Prgomet je poručio da je vrijeme za pitanja isteklo i da će sjednica s radom nastaviti u 11 sati.

Podsjećamo, udruge “Zelena akcija”, “Pravo na grad”, i “Siget” te inicijativa “Zagreb te zove” prosvjeduju protiv “Bandićeve otimačine grada” prije početka sjednice. Okupilo se stotinjak ljudi. Gradonačelnik Milan Bandić stigao je oko 8.30 sati, okružilo ga je i štitilo desetak redara.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.